Vrijeme je za šparoge !!!


Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tijekom proljeća i ljeta dok traje sezona branja divljih zelenih šparoga. Jedna šalica šparoga ima svega 43 kalorije pa je ta namirnica idealna ako želite reducirati prehranu.Šparoge su pravo proljetno povrće, a najčešće se beru između ožujka i svibnja, ponegdje čak i do srpnja. Danas je poznato otprilike 300 vrsta, no samo ih je 20-ak jestivih. Šparoge se smatraju super namirnicom u kojoj možemo uživati čitavo proljeće.



9 razloga zbog kojih biste trebali jesti šparoge:
  • Pomažu pri mršavljenju
  • Čuvaju zdravlje urinarnog trakta
  • Imaju puno antioksidansa
  • Šparoge su afrodizijak
  • Mogu olakšati mamurluk
  • Sprječavaju nadutost
  • Sadrže vitamin
  • Bogate su vitaminom K
  • Podižu raspoloženje
Vjerojatno šparoge ne kombiniraš često s tjesteninom, no u ovoj kombinaciji zapravo se savršeno sljubljuju s rajčicama, začinima... Po želji, možeš dodati i malo šunke ili slanine, jer zbog dodatka jaja, ovo jelo pomalo podsjeća na carbonaru. Tjesteninu odaberi onu koju najviše voliš - malu i kratku ili duge i široke rezance, okus će biti jednako dobar! Posluži toplo, s malo naribanog parmezana i sezonskom salatom.



Sastojci: 
300 g svježih šparoga
3 žlice maslaca
sol i papar
21/2 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
2 šalice svježe rajčice, oguljene i narezane na manje komade (najlakše ćeš ju oguliti, ako ju kratko uroniš u zakuhanu vodu - možeš primjerice iskoristiti vodu od tjestenine)
1 žlica svježeg nasjeckanog bosiljka
1 žlica nasjeckanog peršina
400 g tjestenine
2 jaja + 1 žumanjak
1/2 šalice naribanog parmezana

Priprema:
Zakuhati vodu za tjesteninu
Šparoge očistiti, te, ako su široke, prerezati ih na pola po dužini
Zagrijati maslac pa popržiti šparoge - dok ne dobiju boju; prebaciti ih na tanjur
Dodati ulje na istu tavu pa popržiti kratko češnjak i maknuti ga s tave
U istu tavu dodati narezane rajčice pa ih pirjati oko 10 minuta
Tjesteninu skuhati al dente
Ugasiti vatru ispod rajčica pa razmutiti jaja i žumanjak i umiješati brzo u rajčicu - pazeći da se ne skuhaju i pretvore u kajganu (ako želiš, pomiješaj dio vrućih rajčica s jajima pa ulij sve zajedno u tavu)
 Pomiješati rajčice i šparoge, ocijediti tjesteninu pa pomiješati Poslužiti odmah, posipano s malo parmezana.

I na kraju vam možemo napisati samo PRIJATNO!

Izvor:: zdravakrava.24sata.hr



Primjedbe