Sušači ruku nisu zdravi, jer skupljaju baterije i raspršuju ih !!

 
Istraživači su analizirali ploče izložene svega 30 sekundi ispod sušača ruku te ruke osobe koja je samo bila u toaletu. Ustanovili su da ploče tretirane sušačem ruku na sebi imaju u prosjeku od 18 do 60 kolonija bakterija, dok je na rukama osobe koja je boravila dvije minute u toaletu pronađeno manje od jedne kolonije. U samim puhalicama sušača je otkriven "minimalni nivo bakterija".

Istraživanje obavljeno u Connecticutu je obuhvatilo 36 toaleta u objektu Škole medicine u okviru Univerziteta u Connecticutu. Laboratorija je proizvela velike količine spora PS533, specifičnog ali bezopasnog soja bakterije Bacillus subtilis. Kolonije tog soja su činile od 2 do 5 posto bakterija pronađenih na pločama tretiranim sušačima ruku, bez obzira koliko je talet bio udaljen od laboratorije u kojoj su nastale spore.

"Ovi rezultati pokazuju da mnoge vrste bakterija, uključujući potencijalne patogene i spore, mogu biti raspršene u cijelom objektu i biti deponovane na ruke preko sušača", rekli su autori istraživanja.

Postavlja se pitanje zašto su ploče tretirane zrakom iz sušača ruku imale toliko više spora. Sušači mogu djelovati kao rezervoar za bakterije ili njihovo intenzivno puhanje jednostavno stvara veću izloženost već kontaminiranom zraku. Dokazi pokazuju da sušači mogu prekriti ruke bakterijama, ali nije sigurno da li deponuju i bakterijske spore.

Istraživači preporučuju korištenje papirnih ubrusa.
 
izvor: klix

Primjedbe