Preskoči na glavni sadržaj

Proljetni umor: Ljubičica tjera nesanicu, kopriva daje energiju ...


Proljetni umor koji se često javlja u ovo doba godine, kao posljedica jednolične zimske prehrane i manjka vitamina C, najlakše je otjerati biljem koje ovih dana obilno raste
Ljekovitost jaglaca prepoznata je u 15. stoljeću, a posebno se koristi kod paraliza koje su bile posljedica moždanog udara. Danas se kao sredstvo za iskašljavanje i blagi sedativ koriste dvije vrste jaglaca.
Obični jaglac (Primula vulgaris) koji se prepoznaje po prizemnim listovima i cvjetnim stabljikama kod nas je mnogo češći, ali nešto slabijeg djelovanja od ljekovitog jaglaca ili jagorčevine(Primula veris). Ova biljka sadrži niz ljekovitih tvari, prije svega saponin koji djeluje na smekšavanje i rastvaranje sluzi.

Moć vitamina C

Saponin je uglavnom sadržan u korijenu, ali su spojevi saponina sadržani i u zelenoj čaški cvijeta te u listovima, pa cvjetove treba brati zajedno s čaškom. Osim toga, zelena čaška sadrži vitamin C. Jaglac je kao jedna od prvih proljetnih biljaka neobično važan jer liječi sve katare, prekomjernu sluz, kašalj i gripozne pojave koje se pojavljuju krajem zime. Nadoknađuje u organizmu istrošeni vitamin C.

Čišćenje organizma
Upravo zbog toga u mnogim tradicionalnim sistemima liječenja, kao što je, ayurveda, preporučuje se početkom proljeća provesti čišćenje organizma – prije svega jetre i crijeva – te promjenom načina prehrane i korištenjem ljekovitog bilja pomoći organizmu da se prilagodi toplijem vremenu i promjenama koje dolaze s proljetnim danima.
Organizmu će u proljeće posebno dobro doći kratkotrajni post ili program detoksikacije koji uključuje dovoljno svježeg voća i povrća te tekućine, posebno vode, bistrih juha i svježe iscijeđenih sokova te dodataka prehrani koji služe izlučivanju skupljenih toksina iz organizma.
Zbog bogatstva povrća i voća na tržnicama proljeće je idealno vrijeme da prehranu organiziramo u tri glavna obroka i dva do tri međuobroka tokom dana.

Ograničite unos alkohola, kafe i gaziranih pića te izbacite margarin, rafinirana ulja, a posebno bijeli šećer. Općenito, na proljeće treba izbjegavati tešku, prženu i masnu hranu. Preporučljivo je jesti hranu niskoga glihemijskog indeksa kako biste spriječili naglu hipoglikemiju i umor koji je prati.

Poželjno je izbaciti bijeli hljeb, tjesteninu i proizvode od bijelog pšeničnog brašna, a zamijeniti ih integralnim, žitaricama, koje zbog sadržaja prehrambenih vlakana sporije otpuštaju šećer u krv. Posebno dobar učinak na organizam imat će šparoge, gorko zeleno povrće, artičoke, jagode, avokado te namirnice bogate vitaminom C, poput agruma, raznih voćnih i povrtnih salata.
Priroda nam nudi mnoga rješenja u obliku ljekovitog bilja. Za jačanje imuniteta, na primjer, odlična biljka je bazga, koja će ujedno djelovati diuretski na čišćenje organizma. Kopriva je puna željeza i ostalih korisnih minerala, a ujedno čisti jetru i krv te djeluje diuretički i na jačanje imuniteta. I općenito je najbolja biljka u borbi protiv proljetnog umora.

Čajna mješavina protiv proljetnog umora
Sastojci:
• Kopriva (30 g) 
• bazga (25 g) 
• šipak (20 g)
• Stolisnik (10 g)
 • melisa (10 g) 
• menta (5 g)
• lazarkinja (5 g)
• Komorač (5 g)

Priprema: 
 2 kašičice čajne mješavine stavite kuhati u litru hladne vode. Kad zakipi, ugasiti vatru, poklopite i procijedite nakon 10 minuta. Dodajte med i limun po želji te čaj pijte tokom dana. 
 
Izvor: 24sata.hr

Primjedbe