Proljetni alergeni koje obavezno treba izbjegavati!

 
Kašalj, šmrcanje,upala sluznice nosa i grla, oteano disanje... Na šta vas ovi simptomi asociraju?
U prošlosti su naše bake i djedovi obolijevali od sušice, djeca su umirala od difterije i dizenterije, a danas naša djeca i sve veći broj odraslih osoba obolijeva od alergijskih bolesti. Alergije posljednjih desetljeća pokazuju trend porasta.
Pupanje i cvjetanje biljaka je znak da je zima gotova, a za mnoge i početak borbe s proljetnim alergijama. Možeš smanjiti uzimanje lijekova ako naučiš kako izbjegavati proljetne alergene. 

Pelud
Pelud je prah zelenkasto žute boje. Pomaže stablima, cvjetovima i travama da se razmnožavaju. Tijekom proljeća probleme uzrokuje pelud s drveća a tijekom ljeta pelud s trava i korova. 

Plijesan
Plijesan je alergen jednako kao i pelud. No, plijesni je potrebno malo više da uzrokuje alergijske reakcije. Plijesan je u toplijim krajevima najzastupljenija tijekom srpnja a u hladnijim, tijekom jeseni.

Izbjegni alergene u prirodi
Ako osjećaš ozbiljne alergijske reakcije na pelud i plijesan, vjerojatno ćeš htjeti ostati zatvorena u svoom domu sa zatvorenim prozorima sve od travnja do studenog. 
Naravno, to neće funkcionirati. Također, plijesan i pelud će pronaći svoj put do vašeg doma. Što onda možeš napraviti? Planiraj svoje aktivnosti na otvorenom kada su dani malo hladniji i kada je manje vjetrovito. Najbolje je provoditi vrijeme na otvorenome nakon kiše. Izbjegavaj aktivnosti na otvorenome tijekom suhih, vrućih i vjetrovitih dana. 
Razina peludi je najviša u jutarnjim satima, stoga sve svoje aktivnosti na otvorenome planiraj u popodnevnim satima. Kada dođeš izvana, svu svoju odjeću stavi na pranje, okupaj se i obuci čistu odjeću, naročito ako si išla na izlet u prirodu ili vrtlariti. 
U vrijeme alergija, može ti pomoći Snup koji brzo dovodi do olakšanog disanja na nos i bolje eliminacije sekreta. Djeluje u roku od 5 minuta, a njegov učinak traje 6 do 8 sati. 
 
Izbjegni alergene u svom domu 
Biti u zatvorenome ne znači da si sigurna. Postoje brojni alergeni u tvom domu, bez obzira na to koliko paziš. 
Što onda možeš napraviti? 
Ljubimci, djeca i obuća mogu unijeti pelud u tvoj dom. Tepisi i otirači tu pelud mogu zadržati. Najbolje bi bilo da ukloniš sve tepihe kako bi redovito mogla prebrisati podove i smanjiti razinu peludi. 
Zatvori sve prozore kada je vani toplo, suho i vjetrovito. Ako je vruće, rashladi dom na neki drugi način. 
Nemoj odjeću, posteljinu ili ručnike sušiti vani. Unijet ćeš svu pelud i alergene u svoj dom, a kasnije ćeš imati bliski kontakt s njima. 
Izuj se čim uđeš u dom, nemoj obuvena hodati po domu. Na taj način nećeš širiti pelud koja se zadržala na tvojoj obući. 
Redovito briši prašinu jer prašina može sadržavati i pelud. Brisanjem prašine ćeš osvježiti dom i smanjiti razinu peludi. 
Pripazi na mjesta s visokom vlažnosti gdje je povećan rizik od stvaranja plijesni. Redovito ih zrači i održavaj ih što je više moguće suhima. 

Prije nego stigne sezona alergije savjetujemo da napravite sljedeće korake:

1.Napravite čišćenje organizma
Poznato je da su toksini, koji se s godinama nakupljaju u organizmu štetni za zdravlje te uzrokuju prijevremeno starenje i mnoge bolesti. Zbog toga započnite s proljetnim čišćenjem organizma.

2.Ojačate imunitet
Slabi imunitet je jedan od uzroka alergije – smatra alternativna medicina. Ojačajte svoj imunitet prije nego što počne sezonska alergija. Postoji puno prirodnih sredstava za jačanje imuniteta – od propolisa do voća i povrća koji imaju antihistaminsko djelovanje.

3.Poboljšate prehranu
Ništa ne utječe na naše zdravlje kao prehrana. Mnogi nutricionisti smatraju da upravo nepravilna ishrana uzrokuje alergiju kao i brojne druge bolesti. Pazite na svoju prehranu. Jedite više voća i povrća, posebice sirovog. Pijte domaće sokove od ekološki uzgojenih namirnica.

4.Nabavite kvalitetan pročiščivač zraka
Ako ništa drugo ne pomaže, pročišivač zraka može zaista olakšati simptome alergije. Pročišivač sadrži nekoliko filtera koji uklanjaju 99 posto alergena iz zraka. Neki pročišivači uz to imaju i UV lampu (koja zaustavlja rast mikroorganizama na filterima) i ionizator koji dodatno poboljšava kvalitetu zraka.

5.Naoružajte se biljnim lijekovima
Osim lijekova konvencionalne medicine na raspolaganju su vam i prirodni lijekovi. Ekstrakt sjemenke grejpa, repuh (lat. Petasites hybridus), kvercetin, kopriva i goldenseal su trenutno na top-listi prirodnih lijekova protiv alergije u svijetu.

6.Ne zaboravite na homeopatiju
Homeopatski pripravci su vrlo popularan način borbe s alergijom. Bolje je da ih počnete uzimati 2 tjedna prije sezonske alergije. Kako biste odredili koji je homeopatski pripravak najbolji za vas, savjetujte se s iskusnim homeopatom.

7.Razmotrite mogućnost liječenja akupunkturom
Akupunktura se pokazala vrlo učinkovitom u liječenju alergije. U jednoj studiji 26 alergičnih osoba je bilo podvrgnuto tretmanima akupunkture. Svi su se izliječili od alergije, bez ikakvih nuspojava. U drugoj studiji je sudjelovalo 72 osobe, a kod polovice ispitanika simptomi su nestali već nakon 2 tretmana. Za tretman akupunkture obratite se stručnoj osobi.

Izvor:zdravakrava.24sata.hr

Primjedbe