Preskoči na glavni sadržaj

Muče vas proljetne prehlade? Evo rješenja...


Začepljeni nos i neprohodni sinusi veoma su neugodni, a mnogi ljudi griješe jer vjeruju kako je to posljedica isključivo nakupljanja previše sluzi. Pravi uzrok problemu ponekad je upala sinusa do koje dolazi zbog prehlade, gripe, alergije ili infekcije. Uz ovih osam trikova disat ćete ponovo bez zastoja i nerviranja

1. Koristite ovlaživač zraka
Disanje u vlažnom okruženju pomaže ublažavanju nadraženog tkiva i natečene žile u nosu i sinusima te olakšava ispuhivanje nakupljene sluzi jer je omekša. Ovlaživač zraka pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse.

2. Istuširajte se vrućom vodom
Slično kao i ovlaživač zraka, tuširanje vrućom vodom pomaže. Naime, kod tuširanja se stvara para koja disanjem ulazi u nos, omekšava nakupine koje potom lakše izađu, što pruža olakšanje. Također, para će smanjiti upalu u sinusima. Umjesto tuširanja, poslužit će i pranje suđa iznad sudopera punog vruće vode. Bitno je da udišete paru.

3. Pijte dovoljno tekućine
Najidealnija je voda, ali dobar je i čaj, juha, razni sokovi itd. Važno je da tijelo dobiva dovoljno tekućine jer to pomaže smanjenju nakupina sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

4. Koristite fiziološku otopinu
Nabaviti se može u apotekama, u obliku spreja, a pomaže povećavanju vlažnosti u nosu i sinusima. To, također, pomaže istjecanju nakupina i smanjenju pritiska kao i upale sinusa. Ipak, stručnjaci savjetuju da se prije korištenja konsultirate s doktorom, posebno ako uzimate neke lijekove.

5. Ispirajte sinuse
To se radi posebnom plastičnom posudom dizajniranom tako da uspješno ulijeva vodu u nosnicu koja tako prođe kroz sinuse i izađe na drugu nosnicu. Prodaju ih u apotekama, a preporučuje se korištenje destilirane ili sterilne vode. Postupak se najprije radi kroz jednu nosnicu, a potom kroz drugu. To pomaže očistiti sinuse od gustih nakupina.

6.Topla obloga
Peškir namočite u toplu vodu, ocijedite i stavite na lice. Tolina će pomoći otvoriti kanale u nosu i sinusima koji izazivaju pritisak i bolove. Ponavljajte koliko je potrebno. Također, ako kuhate čaj od kamilice, tople vrećice stavite na lice, u predjelu sinusa i držite dok se ne ohlade.

7. Pokušajte s refleksologijom
Određene tačke na dlanovima, stopalima i ušima zadužene su za određeni dio tijela, a njihova stimulacija vraća ravnotežu. Kod upale sinusa može pomoći masiranje vrhova palaca na rukama s vršcima ostalih prstiju.

8. Inhalirajte se čajem od kamilice
U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudu, prekrijte je peškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Pomoći će i ako na radijator u spavaćoj sobi stavite posudu s vrućom vodom u kojoj je kamilica. Toplina radijatora poticat će isparavanje i udisat ćete ljekovitu paru dok spavate. Kamilica djeluje protuupalno i odlična je kod upale sinusa.

Izvor: 24sata.hr

Primjedbe