Donirajte krv i smanjite šansu za srčani udar !Ako se pitate zašto je zdravo donirati krv, navest ćemo neke od razloga koji će vas navesti da se odlučite taj plemeniti akt.  Dakle, pored toga što se psihički osećate dobro jer znate da ste možda nekome pomogli, vi se i fizički osećate bolje. Kod ljudi, koji daju krv, smanjen je rizik od raka i hemohromatoze, oštećenja jetre i pankreasa.

Istraživanja pokazuju da darivanje krvi ima višestruke pozitivne učinke i na naše zdravlje, kao što je smanjenje rizika od srčanog udara, pa čak i raka, a pozitivno utječe i na smanjenje tjelesne težine.
Stručnjaci smatraju da pozitivan učinak dolazi zbog smanjivanje previsoke količine željeza u krvi. Željezo utječe na to koliko je gusta i ljepljiva tekstura krvi, a visoka razina željeza u krvi uzrokuje debljanje. Povišena razina željeza utječe i na proces oksidacije kolesterola.

Magazin “Journal of American Medical Association” prenosi istraživanje u kojem se navodi da su oni u dobi od 43 do 61 godinu, koji su svakih šest mjeseci davali krv, imali znatno manju šansu za dobivanje srčanog udara.
Istraživanje provedeno na 2.682 muškarca iz Finske pokazalo je da je kod onih koji su darivali redovno krv procenat smanjenja rizika od srčanog udara bio manji za čak 88 posto.

Također, istraživanje koje je trajalo četiri godine, a provedeno je na 1.200 ljudi pokazalo je znatno manju šansu obolijevanja od raka i to kod onih koji su redovno davali krv.
Međutim, stručnjaci napominju da ovo ima učinka samo ako redovno dajete krv.

Izvor: Klix.ba

Primjedbe