Zašto koristiti sezamove sjemenke ??


Sezam je jedan od najstarijih začina na svijetu.
Zapisi potvrđuju da su još 3500 godina pr. n. e. postojale kulture sezama uz rijeke Eufrat i Tigris.
Već odavno se ova biljka koristi u drevnim medicinskim tradicijama diljem svijeta.
Ayurvedski ljekoviti pripravci i kuhinja nezamislivi su bez sezamovih sjemenki te je sezamovo ulje neizostavan sastojak ayurvedskih masaža.
Naziv sezam odnosi se i na biljku i na sjemenke. Prešanjem sjemenki dobiva se izuzetno ljekovito sezamovo ulje.
Danas se sezam i njegovo ulje koriste u kulinarstvu, liječenju i kozmetici.
Iako po svojim hranjivim vrijednostima zaslužuje biti u samom vrhu najcjenjenijih namirnica, njegova je ljekovitost kod nas još uvijek slabo prepoznata.

Jedan od najboljih izvora kalcija

Konzumacijom sezama štitite i jačate organizam te ga obogaćujete važnim hranjivim tvarima.
Iako su sezamove sjemenke izuzetno male, imaju veliku hranjivu vrijednost.
Sadrže vitamine A, B1, B2, B6 i E, nezasićene masne kiseline, minerale, bjelančevine, željezo, magnezij, mangan, cink, kalcij, fosfor i kalij.
Sezamove sjemenke sadrže i dva jedinstvena spoja iz skupine lignana: sezamin i sezamolin koji smanjuju razinu lošeg kolesterola i štite od visokog tlaka.
Štoviše, ove sjemenke jedan su od najboljih izvora kalcija na svijetu. Primjerice, jedna jušna žlica neoljuštenog sezama sadrži čak 88 mg kalcija.

Sezamovo ulje - riznica dobrobiti za velike i male
Sezamovo je ulje, isto kao i sjemenke, bogato hranjivim tvarima i raznovrsno u svojoj primjeni.
Koristi se u kulinarstvu, za masažu i njegu kože.
Vrijedno je spomenuti da je ulje blago i njime se može njegovati i dječja koža.
Sezamovo ulje neizostavan je dio ayurvedskih terapija. U ayurvedi ga nazivaju „kraljem svih ulja“ i smatraju da ono jača i čisti organizam te stimulira pravilan rad svih unutarnjih organa.
U mnogim dijelovima Indije sezamovo ulje smatra se svetom namirnicom te se koristi u duhovnim ceremonijama.
Sezamovo ulje bogato je vitaminom E, željezom, omega-6 masnim kiselinama, vitaminom B6, magnezijem i kalcijem. Posjeduje antibakterijska, protuupalna i protugljivična svojstva.
Ima zagrijavajuća i umirujuća svojstva te uravnotežuje vata došu.
Novorođenčad i mala djeca također mogu imati brojne dobrobiti od korištenja sezamova ulja.
Prema ayurvedi, ovo ulje jača kosti, mišiće i ligamente. Zbog toga svaka indijska obitelj redovito masira svoje dijete sezamovim uljem, a zatim ga izlaže suncu kako bi koža zajedno sa sezamovim uljem upila i vitamin D.
Njega kože sezamovim uljem pomlađuje kožu, zaglađuje bore, štiti od utjecaja UV zraka te smanjuje akne i psorijazu.



Ljekovitost sezamovih sjemenki
S obzirom na veliku nutritivnu vrijednost, sezamove sjemenke i sezamovo ulje pomažu kod brojnih bolesti i tegoba.
Velike količine magnezija u sjemenkama sezama pozitivno djeluju na visoki krvni tlak i jačaju kardiovaskularni sustav. Također, magnezij regulira šećer u krvi i sprečava razvoj dijabetesa.

Redovitom konzumacijom sezam višestruko štiti vaš organizam:
  • snižava krvni tlak
  • štiti od raka
  • poboljšava zdravlje kostiju
  • regulira probavu
  • njeguje kožu i kosu
  • regulira šećer u krvi i sprečava razvoj dijabetesa
  • smanjuje upale i grčeve uzrokovane reumatoidnim artritisom
  • štiti organizam od štetnog djelovanja zračenja
Raznovrsnost vitamina i minerala koji su sastavni dio sezama pružaju snažnu zaštitu od raka i štite organizam od vanjskih štetnih djelovanja.
Cink, kalij i fosfor poboljšavaju zdravlje kosti. Osobama koje su imale česte prijelome i ozljede preporučuje se svakodnevna konzumacija sezamovih sjemenki.
Također, visok udio bakra smanjuje upale u kostima, zglobovima i mišićima.
Velika je ljekovitost sezama i u području oralnog zdravlja - sezam štiti od bakterije Streptococcus, koja se nalazi u zubnom plaku i u samoj slini.
Sezam sadrži organski spoj sezamol, koji čuva DNK od štetnih učinaka zračenja.

Primjena u kulinarstvu
Sezamove sjemenke možete konzumirati na različite načine.
Jedan od jednostavnijih načina jest da njima pospete salate, juhe, kuhano povrće ili da ih dodate u smoothie.
Sjemenke možete dodati i u smjesu za kruh ili u druga peciva koja pripremate kod kuće.
Ako želite blagu orašastu aromu, sjemenke lagano popržite na tavi.
Crne sjemenke sezama prije upotrebe ostavite u vodi preko noći, a potom ih dodajte u jogurt, smoothie ili u neko drugo jelo po želji.
Koje god jelo odabrali, s dodatkom sezama svakako ćete ostvariti punoću okusa i obogatiti jelo, a svakodnevnom konzumacijom dugoročno ćete zaštititi svoj organizam.

Namazi od sezama

Sezamove sjemenke možete dodati i u namaze.
Tahini i humus izuzetno su hranjivi i lagani te jednostavni za pripremu.
Za tahini su potrebna dva glavna sastojka: neoljuštene sezamove sjemenke i maslinovo ulje.
Desetak minuta pržite sjemenke stalno ih miješajući, a potom ih stavite u blender zajedno s 2 – 3 žlice maslinova ulja.
Ako želite, možete dodati sol, papar ili neke druge začine. Poslužite na tostu ili na domaćem kruhu.

Humus

Sastojci za humus:
  • 200 g slanutka
  • 50 g sezama
  • sok od jednog limuna
  • 1 − 2 češnja češnjaka
  • himalajska sol
  • 2 − 3 žlice maslinova ulja
  • peršin
  • papar
  • tahini (po želji)
Za pripremu humusa prethodno pripremite slanutak (namočite ga u vodi tijekom noći, a potom ga skuhajte).
Prema želji, sezamove sjemenke možete popržiti u tavi. Štapnim mikserom usitnite slanutak, dodajte sezamove sjemenke, usitnjen češnjak, peršin, sol, papar, maslinovo ulje i sok od limuna. Ako želite, možete dodati i tahini.
Sve dobro promiješajte.
Poslužite na hrskavom tostu ili domaćem kruhu.

Primjedbe