Zašto češće trebate jesti kisele krastavce? Otkrijte !
Jeste li znali da su kiseli krastavci izuzetno ljekoviti?
Kiseli krastavci nisu samo ukusan dodatak
za sendvič ili salata uz jelo, već su i odlični za naše zdravlje.
Sadrže dosta vode, malo masnoća, proteine i vlakna. Obiluju i mineralima
poput željeza, kalija, natrija i fosfora te vitaminima C, A, B-6, B-12,
riboflavinom, niacinom i tiaminom.
Osim toga, sadrže antioksidanse koji štite naše tijelo od slobodnih
radikala koji oštećuju stanice u našem organizmu. Odličan su saveznik u
ubrzavanju probave i potiču stvaranje dobrih bakterija koje su ključan
dio našeg metabolizma.
Djeluju blagonaklono na jetru, štite je i pomažu u filtriranju toksina
iz organizma.
Kisele krastavce biste češće trebali konzumirati ako ste pod stresom jer
preventivno djeluju na razvoj čira na želucu. Štite i želudac, a pomažu
i osobama koje su oboljele od dijabetesa tipa 2 jer stabiliziraju
razinu hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose
kisik.
Još neki od razloga za češću konzumaciju kiselih krastavaca:
1. Snažan su antioksidans – štite tijelo od slobodnih radikala – nestabilnih kemikalija koje oštećuju stanice u našem organizmu.2. Izvrstan su probiotik – balansiraju probavu te ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio naše zdrave probave.
3. Čuvaju jetru – osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru te joj pomažu da filtriraju toksine iz organizma.
4. Sprečavaju nastanak čira na želucu – Čir je unutarnja rana na stjenki želuca, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.
5. Pomažu kod dijabetesa – Istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabiliziraju razinu hemoglobina – proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.
Izvor: http://alternativno.net
Primjedbe
Objavi komentar