Zašto češće trebate jesti kisele krastavce? Otkrijte !

 
 
Jeste li znali da su kiseli krastavci izuzetno ljekoviti?

Kiseli krastavci nisu samo ukusan dodatak za sendvič ili salata uz jelo, već su i odlični za naše zdravlje. Sadrže dosta vode, malo masnoća, proteine i vlakna. Obiluju i mineralima poput željeza, kalija, natrija i fosfora te vitaminima C, A, B-6, B-12, riboflavinom, niacinom i tiaminom. Osim toga, sadrže antioksidanse koji štite naše tijelo od slobodnih radikala koji oštećuju stanice u našem organizmu. Odličan su saveznik u ubrzavanju probave i potiču stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio našeg metabolizma. Djeluju blagonaklono na jetru, štite je i pomažu u filtriranju toksina iz organizma. Kisele krastavce biste češće trebali konzumirati ako ste pod stresom jer preventivno djeluju na razvoj čira na želucu. Štite i želudac, a pomažu i osobama koje su oboljele od dijabetesa tipa 2 jer stabiliziraju razinu hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik.
 
Još neki od razloga za češću konzumaciju kiselih krastavaca:
1. Snažan su antioksidans – štite tijelo od slobodnih radikala – nestabilnih kemikalija koje oštećuju stanice u našem organizmu.
2. Izvrstan su probiotik – balansiraju probavu te ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio naše zdrave probave.
3. Čuvaju jetru – osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru te joj pomažu da filtriraju toksine iz organizma.
4. Sprečavaju nastanak čira na želucu – Čir je unutarnja rana na stjenki želuca, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.
5. Pomažu kod dijabetesa – Istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabiliziraju razinu hemoglobina – proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.

Izvor: http://alternativno.net

Primjedbe