Tradicionalni doručak u Japanu, Portugalu, Italiji i drugim zemljama ….


Doručak je najbitniji obrok u danu, to je svima poznato. Ali, da li ste se nekada pitali šta jedu za doručak ljudi širom svijeta? Evo nekoliko primjera šta ljudi u različitim državama doručkuju.

Stanovnici Japana za doručak jedu tradicionalnu miso supu koja se sastoji od riže i fermentisane soje, potom jedu nori, što su zapravo alge, kao i jelo koje nazivaju tamagoyaki, a što bismo mogli opisati kao omlet. Poznato je da su Japanci dugog vijeka i to ponajviše zahvaljujući svojoj ishrani.

Tradicionalni doručak u Izraelu koji služe uglavnom i u hotelima se sastoji uglavnom od jaja kuvanih u pikantnom umaku od paradajza, a potom se servira i dimljena ili ukiseljena riba, sir i povrće.

Doručak u Italiji je nezamisliv bez kafe. Italijani će popiti espresso ili cappuccino, a potom će jesti nešto od tradicionalne kontinentalne hrane što uključuje peciva, sireve, šunku i voće.

Bilo da jedu u svojim domovima ili da služe doručak u hotelima, Britanci će za ovaj obrok birati kombinacije slanine, jaja, kobasica, gljiva, tosta…, i na kraju će naravno popiti šoljicu vrućeg čaja.

Na dalekom Islandu jedu doručak koji je za naše područje krajnje neobičan. Tamo jedu školjke koje posipaju šećerom ili grožđicama.

Zbog uticaja afričkih zemalja, Portugala i drugih evropskih zemalja, doručak u Brazilu je pomalo mješavina tradicije svega toga. Tako u Brazilu ljudi ujutro imaju naviku da započnu dan voćem, tapiocama (nešto kao palačinke), requeijaom, što je neka vrsta sirnog namaza, i naravno šoljicom kafe.

Na Havajima doručak je sličan onome u Britaniji. Ali u gradu koji nikada ne spava, New Yorku, gdje možda živi i najveći broj ljudi sa svih strana svijeta, navike pri doručku su i najrazličitije.

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

Primjedbe