Migrena...šta ne smijete jesti !


Za mnoge ljude nema goreg pakla od trenutka kada dobiju migrenu. I sve bi učinili da bol stane. Osim lijekova u borbi protiv migrenoznih napada, može da pomogne i izbjegavanje određene hrane koja može da bude njihov uzrok.
Migrene su poznate kao glavobolje koje prije svega oduzimaju sposobnost normalnog funkcioniranja. Radi se prije svega o stanju neizdržive boli zbog koje velik broj ljudi ostaje kod kuće u zamračenim prostorijama.
Bol koja se pritom javlja je pulsirajuća i uglavnom se javlja na jednoj strani glave. Uz bol obično se javljaju mučnina, povraćanje i naravno osjetljivost na svjetlo i zvuk. Među uzročnicima takvog stanja uglavnom se navodi nedovoljna količina sna te naravno loše prehrambene navike.

Jeste li znali kako izbjegavanje određenih namirnica uvelike može spriječiti pojavu nesnosnih glavobolja? Vjeruje se kako se radi o itekako korisnim informacijama na temelju kojih se može izbjeći i učestalo uzimanje bolovanja.

Masna hrana nalazi se pri samom vrhu namirnica koje trebamo izbjegavati. Tu se prije svega misli na zasićene masti koje se nalaze u mesu, siru, maslacu i nažalost sladoledu. Odreknite se biljnog ulja kao što je kukuruzno, suncokretovo šafrankino.
Problem leži u činjenici kako su upravo biljna ulja ta koja su bogata omega-6 masnim kiselinama koje potiču razne upale i bolove. Međutim kako ne biste mislili da sve masnoće treba izbjegavati, tu treba izdvojiti mast iz ribe. Upravo je ta mast bogata omega-3 masnim kiselinama koje pomažu kod smanjenja bolova i naravno upale.

Prema posljednje provedenom istraživanju pokazalo se kako svi oni ispitanicui koji su smanjili unos masne hrane, nakon kratkog vremena mogli primjetiti kako su im se glavobolje smanjile za čak 70 %. To nikako nije zanemarivo, a nije naodmet spomenuti kako se ujedno smanjio intenzitet glavobolja.

Svoje mjesto među krivcima našli su isto tako crno vino, zreli sirevi, razne mesne prerađevine, mliječni proizvodi, čokolada, pšenica te naravno umjetna sladila. Međutim treba napomenuti kako se o vezi između glavobolja i navedenih namirnica još uvijek raspravlja.


Problem leži u činjenici kako su upravo biljna ulja ta koja su bogata omega-6 masnim kiselinama koje potiču razne upale i bolove. Međutim kako ne biste mislili da sve masnoće treba izbjegavati, tu treba izdvojiti mast iz ribe. Upravo je ta mast bogata omega-3 masnim kiselinama koje pomažu kod smanjenja bolova i naravno upale.

Prema posljednje provedenom istraživanju pokazalo se kako svi oni ispitanici koji su smanjili unos masne hrane, nakon kratkog vremena mogli primjetiti kako su im se glavobolje smanjile za čak 70 %. To nikako nije zanemarivo, a nije naodmet spomenuti kako se ujedno smanjio intenzitet glavobolja.

Svoje mjesto među krivcima našli su isto tako crno vino, zreli sirevi, razne mesne prerađevine, mliječni proizvodi, čokolada, pšenica te naravno umjetna sladila. Međutim treba napomenuti kako se o vezi između glavobolja i navedenih namirnica još uvijek raspravlja.

Naime poznato je da je svaka osoba drugačija, pa u skladu s tim spomenute namirnice djeluju na različite načine. Želi se reći kako postoje ljudi koji mogu bez ikakvih posljedica konzumirati čokoladu i crno vino, dok postoje oni kod kojih se odmah javlja glavobolja.
To ovisi o tome kakvog ste zdravstvenog stanja. Naravno da ako možete barem smanjite unos određenih namirnica. Sigurno neće naškoditi.
Izvor:www.savjetnica.com

Primjedbe