Ruska salata u Rusiji je potpuno drugačija od naše


Ova salata je poznata u mnogim europskim zemljama, iako ne uvijek pod istim imenom. U nekim zemljama (npr. Hrvatska, Italija, Francuska, Španjolska, Makedonija, Bugarska itd.) poznata je kao "ruska salata", dok je u nekim drugim zemljama (npr. Rusija, Ukrajina, Njemačka, SAD, Velika Britanija itd.) poznata pod nazivom "Olivierova salata" ili "francuska salata" (ime se može odnositi i na druge vrste salata).

Ispostavilo se da gospođa Ruska salata, kraljica novogodišnje i praznične trpeze, u originalu uopšte ne izgleda onako kako je mi pravimo.

Ruska salata se u Rusiji ne zove samo “salata”, već je zovu “Olivier”.
Ovaj naziv je dobila po njenom osnivaču Lucienu Olivieru.
Bio je ruski kuhar belgijskog ili francuskog porijekla.
Olivier je bio vlasnik restorana francuske, tačnije pariške kuhinje u Moskvi.
Restoran se zvao „Ermitaž“ i bio je jedan od najboljih u to vrijeme.

Istorija kaže da je ruska salata nastala tako što je Olivier 1860. godine poslužio goste salatom koja je ubrzo postala zaštitni znak restorana, a mnogo godina kasnije postala je i neizostavni recept svih poznatih kuhara svijeta.

E, sad dolazimo do zaista zabrinjavajuće činjenice – salata “Olivier” se u Rusiji ne pravi kao naša Ruska salata – ima dosta drugačije sastojke i dosta drugačiji ukus.

Osnovni sastojci za Rusku salatu na ruski način su:

  • kuhani krompir
  • mrkva
  • kačkavalj
  • krupni kikiriki
  • zeleni grašak
  • jaja
  • korijen celera
  • crni luk
  • kuhana piletina
  • jabuka sa tikvicama posoljena, pobiberena i premazana senfom
  • majoneza

Njihova salata ima osvježavajući ukus i potpuno je drugačija od onoga što mi jedemo ovih dana.

Izvor:b92

Primjedbe