Ove namirnice nemaju rok trajanja !


Rok trajanja namirnica može biti prilično zbunjujući. Ne samo da postoji više datuma koje valja razumjeti – ‘rok trajanja’ i ‘najbolje upotrijebiti do…’. S druge strane, mnogo se hrane baca iako je još potpuno dobra.
Postoje neke vrste hrane koje se nikad ne kvare i na kojima datume i ne morate gledati.

1. Med
Med ima neograničen rok trajanja. Može promijeniti boju ili se kristalizirati, no i dalje će biti dobar za jelo. Ako se med kristalizira, jednostavno stavite otvorenu staklenku u toplu vodi i miješajte dok se kristali ne rastope.

2. Riža
Čak i ako se na kutiji ulovi debeo sloj prašine, riža unutra bit će jednako dobra kao i onoga dana kad ste ju kupili. To vrijedi za sve tipove riže: dugog i kratkog zrna, bijelu smeđu, basmati… No ne i za smeđu rižu koje je zbog većeg udjela ulja sklonija kvarenju. Jedino na što morate paziti kod skladištenja riže je da ju čuvate od insekata.

3. Bijeli ocat
Možete kupiti veću količinu bijelog octa bez straha da će vam se pokvariti. Naime, on može trajati vječno. Ljudi ga koriste u raznim salatama a ja bi ga preporučio samo za čišćenje.

4. Sol
Sol, bila ona morska ili kamena, ne može se pokvariti i zauvijek ostaje svježa kao i onoga dana kad ste ju kupili.

5. Kukuruzni škrob
I ova namirnica ima neograničen vijek trajanja, no morate ju čuvati na hladnom mjestu i dobro zatvorenu. A kako se zaliha kukuruznog škroba ne troši baš tako brzo, možete ju mirne duše nastaviti koristiti dugo vremena.
 
6. Šećer
Kod šećera nije problem održati ga svježim, nego spriječiti da ne postane tvrd kao kamen. Šećer se neće nikada pokvariti jer ne podržava razvoj bakterija. Jedino na što morate paziti je da ga držite podalje od vlage i insekata.

7. Žestoka pića
Ne morate žuriti da dovršite onu bocu ruma – dobro zatvorena i na hladnom mjestu uskladištena boca žestice može trajati koliko god je potrebno. Ormarić sa žestokim pićem obično je nešto što se nasljeđuje, no ne morate brinuti o kvaliteti pića koje ste naslijedili od bake. S vremenom pića mogu neznatno promijeniti aromu, no to vjerojatno nećete ni osjetiti.

8. Suhi grah
I suhi grah može stajati unedogled. No trebat će mu nešto duže da omekša prije kuhanja, a ponekad neće omekšati uopće, pogotovo ako je stajao dvije-tri godine. Dobra je stvar što neće izgubiti niti svoju nutritivnu vrijednost.

9. Instant kava
Instant kavu u hladnjaku možete čuvati zauvijek i to bez obzira je li pakiranje otvoreno ili nije.

10. Javorov sirup
Iako se ova namirnica kod nas baš i ne koristi često, imate li ju u kući znajte da ni ona nema rok trajanja. Javorov sirup najčešće se koristi kao preljev za palačinke ili neke drue slgastice.
 

Primjedbe