NAR SPREČAVA METASTAZIRANJE RAKA DOJKE !!!


Ako ste u potrazi za hranom bogatom antioksidansima, onda bi nar mogao biti nepogrešiv izbor. Osim što je pun vlakana, prava je riznica vitamina A, C, E, B5, B3, željeza, folne kiseline, kalija i antioksidansa polifenola.
Sjeme i sok smatraju se tonikom za srce i grlo, a kora ploda i stabla koristi se kao tradicionalni lijek protiv proljeva, dizenterije i crijevnih parazita.

Evo za šta je još koristan:

Normalizira pritisak
Sok nara razrjeđuje krv. Kao rezultat toga, izvrstan je za bolji protok krvi u srce. Studija je pokazala da pijenje 50 ml ovog soka dnevno smanjuje sistolički krvni pritisak za čak pet posto.

Koristi srcu
Nar i njegov sok pomažu u sprečavanju nakupljanja plaka na zidovima arterija, ali također može smanjiti i progresiju bolesti. Nakupljanje plaka uzrokuje smanjenje protoka krvi, što može izazvati srčani i moždani udar.

Štiti hrskavicu
Sok nara djeluje kao inhibitor na enzime odgovorne za oštećenje hrskavice, pa je odličan za osobe koje pate od osteoartritisa. Voće također sadrži antiupalna svojstva koja pomažu pri liječenju bolesti.

Zdravi zubi
Istraživanja pokazuju da pijenje soka nara može biti prirodan način u sprečavanju zubnog plaka, jer šipak ima antibakterijska svojstva. To pomaže u smanjenju šanse za zadah i bolesti desni.

Učinkovit protiv impotencije
Istraživanja pokazuju da sok nara može biti učinkovit u poboljšanju protoka krvi kroz tijelo, što je od posebne važnosti za ljude koji pate od erektilne disfunkcije. To stimulira proizvodnju dušikovog dioksida, koji "odmara" ćelije krvnih žila.

Sprečava Alzheimerovu bolest
Prema studiji na životinjama, sok nara može spriječiti ili usporiti napredovanje Alzheimerove bolesti.

Borac protiv prehlade i gripe
Velike količine vitamina C pomažu u borbi protiv gripe i simptoma prehlade. Ako dobijete gripu, dnevno obavezno popijte čašu ili dvije razrijeđenog soka nara.

PMS
Vjeruje se kako nar uravnotežuje nivoe estrogena kod žena. Dakle, poželjno je da ga žene dodaju u prehranu jer može pomoći u borbi protiv PMS-a i problema povezanih s menopauzom.

Sprečava rak dojke i prostate 

  1. Sok nara bogat je antioksidativnim svojstvima, sadrži tri puta više antioksidansa u 100 ml nego zeleni čaj. Kao rezultat visokog sadržaja antioksidansa, može pomoći u borbi protiv raka dojke i prostate. Studija na 48 muškaraca, koji su imali operaciju ili terapiju zračenjem za liječenje lokaliziranog raka prostate (karcinom prostate koji se nije proširio), pokazala je da pijenje oko 235 ml soka nara dnevno može usporiti bolest. Osim toga, nova istraživanja pokazuju da jedenje ploda ili pijenje soka nara može spriječiti i usporiti rast nekih vrsta tumora dojke.Sok od nara već je od ranije poznat kao aktivan sastojak u borbi protiv nekoliko vrsta tumora, no istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kaliforniji pokazalo je da on prekida tri ključna procesa u razvoju metastaze raka dojke.



Sok od nara je kiselo, ali ukusno piće koje se može napraviti brzo i jednostavno. Prateći savjete u nastavku, za samo nekoliko minuta možete sebi napraviti čašu ovog ukusnog napitka i uz to obezbijediti mnogobrojne zdravstvene beneficije.

Nožem prepolovite nar, pa ga potopite u veću posudu s vodom.
Rukama vadite sjemenke nara u vodi, koje će ostati na dnu posude, a žuta ili bijela kožica će plutati na površini.
Odstranite iz vode sve osim sjemenki.
Procijedite vodu i stavite sjemenke u blender.
Nakon što se izmiksa, smjesu koju ste dobili procijedite i prelijte u čašu.
Dodajte šećer i malo vode, promiješajte napitak i popijte.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Primjedbe