Napravite domaće pastile za bolno grlo!


Sezona gripa i prehlada uveliko traje, a u martu će, kažu lekari, dostići maksimum. Ako osetite prve simptome, bilo da je reč o grebuckanju u grlu, kašlju, kijavici ili povišenoj temperaturi, ne morate odmah da trčite u apoteku, već kod kuće napravite pastile za grlo. Otkrivamo vam kako da sami napravite prirodne bombone koji će ublažiti dosadni kašalj te umiriti upaljeno grlo. Osim što su ljekovita bomba, ovi bomboni su i odličnog okusa.

Sastojci za pastile za grlo:
  • 1 šalica šećera
  • pola šalice vode
  • 1 žlica limunova soka
  • 1 žlica meda
  • pola žličice mljevena đumbira
  • četvrtina žličice mljevena klinčića

Postupak: 
 
1. U posudu uspite šalicu šećera i pola šalice vode. Prerežite limun na pola i iz jedne polovice iscijedite žlicu soku u posudu (limunov sok bogat je vitaminom C) te dodajte žlicu meda koji ima antibakterijska svojstva, smiruje upaljeno grlo te zaustavlja kašalj.

2. Dodajte pola žličice mljevena đumbira koji ojačava imunitet, suzbija upale, ublažava bol i mučninu, te na kraju dodajte četvrtinu žličice mljevenog klinčića. Ako nemate mljevenog klinčića možete uzeti suhi klinčić i sami ga samljeti. Klinčić smanjuje stvaranje sluzi, djeluje antiseptički i krcat je antioksidantima.

3. Posudu stavite na vatru i dobro promiješajte sastojke. Kad počne kipjeti ponovno promiješajte te smanjite vatru na lagano. Pustite da lagano kipi 15 do 20 minuta te svako malo promiješajte. Dok smjesa kipi pripremite protvan i podložite papirom za pečenje.

4. Kada prođe 15 do 20 minuta maknite posudu s vatre i pustite da se ohladi nekoliko minuta. Mješavina bi trebala biti gusta, tamna i sirupasta. Pomoću žlice izlijte mješavinu u protvan tako da žlicom zagrabite malu količinu smjese i izlijete je u protvan radeći male ovalne bombone.

Pazite da se ne opečete jer je mješavina i dalje vrlo vruća. Za pravljenje bombona možete se poslužiti i kuhinjskom štrcaljkom, ali samo ako ste dovoljno vješti jer je smjesa vruća.

5. Kada ste napravili bombone ostavite ih da se ohlade 20 minuta te ih pospite šećerom u prahu što će spriječiti da se slijepe jedni za druge. Zatim ih skinite s papira te ih protresite u protvanu kako bi bili dobro prekriveni šećerom u prahu. Bomboni su sada spremni za konzumaciju.
                                           

Super bi bilo kada biste izdvojili posudicu posebno za vaše pastile, koju možete pospremiti u torbicu i nositi  uvijek sa sobom.
 
Izvor:zadovoljna.dnevnik.hr

Primjedbe