Namirnice koje smanjuju plodnost žena !

Mnogi parovi se pitajju zbog čega imaju toliko problema sa začećem. Novija istraživanja su utvrdila da naša svakodnevna ishrana i hrana današnjice u mnogome utiču na pojavu ovog problema.
Naučnici sa Harvrda doveli su u vezu pesticide i probleme sa začećem kod žena.
Prema podacima prikupljenim od 325 ispitanica uključenih u programe medicinski potpomognute oplodnje, žene koje su konzumirale više voća i povrća tretiranog većim količinama pesticida su imale manje izglede za začeće, objavio je stručni časopis JAMA Internal Medicine.
U drugu ruku, učesnice istraživanja koje su promijenile ishranu i počele da konzumiraju samo voće i povrće s vrlo malom prisutnošću pesticida, imale su čak 79 odsto veće šanse za začeće.

Naučnici dodaju kako je naveća prisutnost pesticida zabilježena na jabukama, špinatu, grožđu, kelju, pradajzu i jagodama, a najmanja na narandžama, grahu, luku, šljivama, karfiolu i avokadu.
Ranija istraživanja, koja su provedena na životinjama, dovela su u vezu izloženost pesticidima s narušavanjem hormonske ravnoteže u organizmu.

Brojne su znanstvene studije dokazale da normalizacija udjela tjelesne masti utječe na uravnoteženje razina reproduktivnih hormona i bolju plodnost. 

Žene poželjne tjelesne mase lakše ostvaruju trudnoću nego pothranjene, odnosno pretile žene. 
U nastavku vam navodimo koje namirnice, ali i koje navike utječu na plodnost.

1.Pothranjenost i pretilost 
Pothranjenost smanjuje plodnost jer smanjen udio tjelesnog masnog tkiva može utjecati na ovulaciju. Smanjenje tjelesne mase od 10 do 15 posto u odnosu na idealnu tjelesnu masu može imati za posljedicu neuredan menstrualni ciklus. S druge strane, blagi porast tjelesne mase u žena s premalim udjelom tjelesne masti može pospješiti plodnost. Iako se lijekovi nerijetko koriste za pospješenje razina hormona i ovulacije, ishod začeća i trudnoće bolji je ako se ovulacija dogodi spontano. Pravilno izbalansirana prehrana ima mnogo prednosti. Pomaže nam održati idealnu tjelesnu masu, drži hormone u ravnoteži i poboljšava zdravlje reproduktivnog sustava. Pri dnevnom odabiru namirnica, treba posezati za hranom bogatom antioksidansima – vitaminima A, C i E, selenom i cinkom te brojnim biljnim spojevima. Također, na jelovniku bi se često trebala naći i masna riba, sjemenke i orašasti plodovi, dakle namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama. 

2.Alkohol neprijatelj plodnosti 
Alkoholizam može biti uzrokom neplodnosti zbog izravnih toksičnih učinaka alkohola. Redovito prekomjerno pijenje alkohola može umanjiti plodnost za čak 50 posto. Međutim, umjerena konzumacija alkohola (1 do 2 pića dnevno za žene i 1 do 3 pića dnevno za muškarce) nema negativan učinak na plodnost. Oni koji žele povećati šanse za začeće trebali bi izbjegavati i kofein u prekomjernim količinama jer on djeluje na plodnost oba spola. Ima ga u čaju, kavi, čokoladi i različitim gaziranim napicima. Ipak, umjereno uživanje u kavi, odnosno ispijanje jedne do dvije šalice dnevno, ne bi trebalo imati štetan utjecaj. Studije su pokazale da je neplodnost učestalija među pušačima i među muškarcima i ženama. Učinak prestanka pušenja vidljiv je već nakon nekoliko dana! Kod muškaraca, broj spermija može se povećati i do 800 posto, dok žene lakše i brže zatrudne. 

Izvor:yumama.com

Primjedbe