Lovor kao sredstvo za smirenje !


Nikad ne potcjenjujte moć različitih aroma na naš organizam! Da li ste znali da neobičan miris lovora ima nevjerovatno umirujuće dejstvo na sve nas? Iako se često koristi u kuhinji, on ima i mnoge druge korisne namjene.
List lovora poznati je začin, posebno u Dalmaciji, no znamo za njega i u kontinentu. Riječ je o biljci koja svojom aromom upotpunjuje mnoga jela, čineći ih ukusnijima za naša osjetila okusa i mirisa.
No, pored toga što lovorov list daje tu posebnu notu ukusa našim jelima, on se pokazao i kao odličan prirodni lijek u mnogim situacijama.

Da bi pobijedili stres i napetosti, koje nam donosi ubrzani ritam življenja, u ovom surovom suvremenom svijetu, možemo potražiti pomoć u obliku lovorovog lista.
Ukratko, lovor će vam pomoći da smanjite stres i anksioznost.
Riječ je o svima dostupnoj biljci sa Mediterana, koja ima tako dobar učinak u slučaju stresa i anksioznosti, da stručnjaci alternativne medicine tvrde, da lovor djeluje kroz samo 5 minuta od uzimanja.

Poznati ruski naučnik, Genadij Milahov, zagovornik je uzimanja lovora u slučaju da patimo od stresa. List lovora, suhi list naravno, trebate staviti u pepeljaru, ili neku odgovarajuću posudu i zapaliti ga da tinja, poput mirisnih štapića. Dok lovor polako gori, vi napustite prostoriju, te se vratite kroz par minuta.
Odmah, čim se vratite, možete osjetiti ugodan i opuštajući miris koji će vas oraspoložiti, i dovesti do opuštajućeg efekta.

Još su Grci u drevna vremena, prepoznali ljekovita svojstva lovora i koristili ga u medicini.
Lovor se odlikuje jakim protivupalnim i umirujućim svojstvima. To omogućuje, između ostalog, borbu protiv epilepsije, ali i oslobađanje disajnih puteva.
Ako imate visoki krvni pritisak, nesanicu ili ste pod stresom, lovor može pomoći! Takođe, preporučuje se svima onima koji žele da kontrolišu holesterol!

Da bi iskoristili njegove prednosti, možete ga konzumirati u jelima, kuvajući ga u ključaloj vodi ili ga pažljivo zapaliti u jednoj šerpi.
Nakon nekoliko minuta, dim će se postepeno širiti prostorom, a vi ćete odmah primjetiti da ste opušteniji. Obratite pažnju da se ipak ne opustite toliko da zaboravite da ugasite vatru!
Ne oklijevajte nijednu sekundu, već nabavite list lovora, koji će se pobrinuti za vaše zdravlje i raspoloženje!
Podjelite ove savjete sa svojim dobrim prijateljima, biće vam veoma zahvalni!

Izvor: likemag

Primjedbe