Kako se riješiti uraslog nokta u kućnoj režiji ? !


Urasli nokat nam može napraviti puno glavobolje , ali ga je moguće izliječiti i u kućnim uslovima bez odlaska liječniku ako je u pitanju blaža verzija.
Urasli nokat je hronično oboljenje kod kojeg iz različitih razloga dolazi do urastanja jedne, ili obe bočne ivice noktne ploče u kožu i meko tkivo bočne strane prstiju.
Postoje različite metode konzervativnog i hirurškog liječenja ove bolesti, ali u ranim fazama, prije nastajućih komplikacija, liječenje uraslih noktiju može se sprovesti u kućnim uslovima.
Da bi liječenje bilo uspješno, logično je da treba obezbijediti pravilan rast nokta, koji neće iritirati okolno meko tkivo prsta.

Za to treba odraditi sljedeću proceduru:

1. Napravite toplu kupku za stopala, da rasparite kožu i nokte. Možete je napraviti sa sodom – 2-3 supene kašike sode bikarbone na 5 litara vode sa dodatkom soli, ili kupku sa hipermanganom (kalijum permanganat). Temperatura vode ne više od 37 stepeni. Pariti noge 15-20 minuta.

2. Zatim pokušajte da odvojite ćošak uraslog nokta. Da biste olakšali ovu bolnu proceduru, uzmite komad flastera i jednom stranom zalijepite ga dobro na bočnu stranu prsta pored uraslog nokta, povucite ga u stranu i zafiksirajte na unutrašnju površinu nokta. Tako će ćošak bolnog nokta postati pristupačniji.

3. Podignite kraj nokta uz pomoć manjeg štapića i pokušajte lagano utisnuti komadić vate ili gaze između nokta i mekog tkiva. Najbolje je da komadić vate prethodno umočite u jod, antibakterijsku mast ili čudo-melem.

ČUDO MELEM: recept ....
Čudo-melem liječi: bronhitis, otitis, anginu, otekline, modrice, otvorene rane, pukotine na rukama i nogama, upalu jajnika, trofički čirevi, ženske bolesti. Uspješno se koristi za opekotine.
U zavisnosti od bolesti, mast: mažite, stavljajte obloge, utrljavajte.
Čak može da se koristi za unutrašnju upotrebu: pola kašičice tri puta dnevno prije obroka. Mast je apsolutno bezopasna.

Za pripremu melema biće potrebno:
– 1 jaje
– 400 ml biljnog ulja (ja sam koristila kantarionovo)
– komadić pčelinjeg voska – okoo 60 gr (otprilike veličine kao dve kutije šibica)

Priprema:
– Skuha se jaje. Biće potrebno samo žumanjce. Njega treba staviti na tacnicu i malo izgnječiti
– skloniti sa šporeta i ostaviti na 15-20 minuta
– procijediti kroz najlon (čarapu), gazu ili cjediljku sa sitnim sitom.
– ostatke (mrvice žumanceta) baciti
Kada se mast ohladi, staviti je u staklenu teglu i zatvoriti poklopcem. Mast se čuva u frižideru do 10 mjeseci.

4. Odgore stavite gazu, tretiranu istim sredstvom, i umotajte prst zavojem.

5. Za 24 časa ponoviti proceduru. Vatu, gazu i zavoj promijeniti.

6. Ponavljati 12-14 dana.

Postepeno, nokat će se podizati iznad mekog tkiva i polako će izaći iz njega.
Ako prvih dana ne uspijete staviti komadić vate ispod nokta, stavite je na bočnu stranu prsta sa uraslim noktom, i obilno mažite antiseptičkim omekšavajućim sredstvom – listom aloe ili smjesom meda i luka (1 kašiku meda pomiješati sa srednjom izrendanom glavicom luka). Uveče staviti na prst i zaviti, a ujutro oprati i probati podići nokat.
Važno je omekšati meko tkivo i svakodnevno mijenjati vatu (između tkiva i nokta). Nokat će rasti samo u visinu. Nakon postizanja efekta, isturpijajte oštre ćoškove(uglove) oslobođenog nokta.

Ubuduće, ne zaboravite pravilno raditi pedikir.
Nije dozvoljeno samoliječenje uraslog nokta u kućnim uslovima, a pogotovu parenje stopala ako postoje znaci gnojnog zapaljenja mekog tkiva. U ovom slučaju obavezno potražite pomoć ljekara.

Izvor: http://uspesnazena.com

Primjedbe