Hormonalna ravnoteža zagarantovana uz ovaj čaj!



I prečesto se žene uvjeravaju da su promjene raspoloženja, iscrpljenost, stres i nedostatak sna jednostavno dio ženskog života.Iako hormonska neravnoteža pogađa i muškarce i žene, žene su ipak osjetljivije na promjene u hormonskom sustavu. Premda će mnoge od njih vjerojatno pomisliti da to nije fer, ne preostaje im ništa drugo negoli prihvatiti istinu. Dobra je vijest da u situacijama kad hormoni ispadnu iz ravnoteže i zaigraju svoj "pijani ples", toliko željeno olakšanje na tjelesnoj i emocionalnoj razini žene više ne moraju tražiti isključivo u hormonskom nadomjesnom liječenju ili antidepresivima. Naime, sve je više liječnika koji razvijaju revolucionarne programe u tretiranju hormonskih problema, spajajući ono najbolje od različitih medicinskih pristupa za koje su pronašli i znanstveno utemeljene dokaze.

Jedan od najvećih ženskih problema svakako je borba s disbalansom hormona u određenom razdoblju. Srećom, za ovaj problem postoji prirodno rješenje, a pritom vam nije potrebno mnogo novca da biste ga pripremili.
Riječ je od samo tri sastojka, koji će vam u rekordnom roku pomoći da svoje hormone dovedete u ravnotežu.
Sve što vam je potrebno jest :
  • 100 g sušenog cvijeta djeteline, 
  • 50 g suhog cvijeta kantariona i 
  • 50 g sušenog lišća crnog ribizla.
Priprema i upotreba:
Dobro usitnite i izmiješajte sve ove biljke. Kada osjetite potrebu za čajem, jednu kašičicudomaće mješavine prelijte čašom kipuće vode. Poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta, pa procijedite i odmah popijte.
Za najbolji učinak, najbolje je svakog dana popiti po jednu šalicu ovog domaćeg čaja.


Kratak prikaz preporuka za promjenu životnog stila

Visoka razina kortizola - među ostalim, jedite tamnu čokoladu, izbacite alkohol, smanjite unos kofeina, pokušajte jednom mjesečno otići na masažu, svakodnevno pjevušite, doživite orgazam, vježbajte jogu, meditirajte, preferirajte dijafragmalno disanje; od dodataka prehrani dobro će vam doći vitamini B5 i C, fosfatidilserin, riblje ulje, L-lizin u kombinaciji s L-argininom, L-tirozin.

Niska razina kortizola - redovito vježbajte i razvijajte modularni pristup rješavanju problema - umjesto da se trudite riješiti problem odjednom, podijelite ga u komponente; od dodataka prehrani bilo bi dobro uzimati kombinaciju vitamina C i B kompleksa.
Niska razina progesterona - uzimajte vitamin C, družite se, izbacite kofein i alkohol.

Visoka razina estrogena - smanjite konzumaciju alkohola, izbacite kofein, izbjegavajte ksenoestrogene, jedite manje mesa i mliječnih proizvoda iz komercijalnog uzgoja, konzumirajte više suhih šljiva, smršavite, idite na spavanje prije 22 sata i redovito vježbajte.

Niska razina estrogena - u prehranu ubacite laneno sjeme, češće doživljavajte orgazam, ne pretjerujte s tjelovježbom, isprobajte tretmane akupunkture, jedite nar, uzimajte vitamin E i magnezij.

Visoka razina androgenih hormona - smršavite i vježbajte, bavite se jogom, jedite više namirnica niskoga glikemijskog indeksa kako biste smanjili razinu androgenih hormona, povećajte unos prehrambenih vlakana, jedite više bjelančevina i namirnice koje sadrže cink, izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode, izbacite šećer.

Niska razina hormona štitnjače - unosite namirnice koje sadrže više bakra, cinka, vitamina A i željeza; konzumaciju soje ograničite na najviše dva obroka tjedno. Kupusnjače obvezno termički kratko obradite jer mogu usporiti rad štitnjače i pobrinite se za prirodne izvore vitamina D.




Izvor:vasezdravlje.com

Primjedbe