Vaginalne infekcije - kako ih prepoznati !

Peckanje, svrbež i neugodan miris samo su neki od neugodnih simptoma vaginalnih infekcija koje su vrlo česte – toliko da većina žena tijekom života doživi neki oblik vaginalne infekcije. Prema nekim istraživanjima čak 75 posto žena u određenom razdoblju života suoči se s gljivičnom infekcijom, najčešćim oblikom vaginalnih infekcija.
Vaginalne infekcije jedan su od najčešćih problema s kojima se susreću spolno zrele žene te gotovo da nema žene koja se ginekologu nije obratila zbog tog problema čiji su simptomi poprilično neugodni. U normalnim uvjetima rodnica je nastanjena mnogobrojnim bakterijama.Promjena ravnoteže između bakterija ili pak hormonalne promjene mogu dovesti do upala koje se manifestiraju neugodnim simptomima.

Gotovo da nema žene koju barem jednom nije mučila vaginalna infekcija uzrokovana gljivicama ili bakterijama, zato što je u svakodnevnom životu puno “okidača“ za pretjerano razmnožavanje mikroba. Saznajte kako ih držati pod kontrolom.


Vaginalne infekcije među najčešćim su ginekološkim problemima zato što se mogu pojaviti zbog brojnih uzroka:

1. Pada imuniteta zbog neke bolesti ili stresa
2. Prehrane koja sadrži previše rafiniranih ugljikohidrata (npr. slatkiša i proizvoda od bijelog brašna)
3. Pretjerane upotrebe sredstava za intimnu njegu
4. Čestog kupanja u bazenu
5. Višednevnog korištenja tampona
6. Vaginalne infekcije mogu biti posljedica terapije antibioticima, a česte su i u trudnoći

U spomenutim slučajevima dolazi do promjene prirodne kiselosti (pH) rodnice i smanjuje se broj dobrih, zaštitnih bakterija u rodnici, što omogućava razmnožavanje štetnih mikroba. Najčešći uzročnici vaginalnih infekcija su gljivice, bakterije i jednostanični organizam Trichomonas vaginalis.

Gljivične infekcije najčešće su uzrokovane gljivicom Candida albicans, koja je inače uobičajeni stanovnik ljudskog tijela i ne uzrokuje tegobe ako je prisutna u manjem broju. Candida neće izazvati vaginalne infekcije ako rodnica ima uravnoteženu floru, odnosno ako u njoj prevladava dobra bakterija koja proizvodi mliječnu kiselinu i održava normalni pH (kiselost) rodnice oko 4,5.

Stručnjaci tvrde, kada imamo štetne mikroorganizme u manjini, žene imaju normalan bjelkasti iscjedak, gotovo bez mirisa, koji malo varira u količini i konzistenciji ovisno o fazi ciklusa i životnoj dobi. No, ako se Candida počne pretjerano razmnožavati, tipičan simptom je svrbež, a obično ga prati crvenilo stidnice i pojačani iscjedak koji se najčešće opisuje kao grudvičast.

Izvor:www.krenizdravo.rtl.hr

Primjedbe