Kako očistiti povrće od pesticida? Jedite bezbijedno...



Jabuke, špinat, krastavci, paprike i breskve našli su se na popisu namirnica s najviše pesticida, a kupus, luk i patlidžan proglašene su najsigurnijima...
Ukoliko nemate mogućnost kupovati i konzumirati organsko povrće vrlo je važno znati kako s povrća ukloniti sve nečistoće i prljavštine. Iako je povrće potrebno često konzumirati da bi bili zdravi, postoje i njegovi štetni utjecaji, a to se odnosi na povrće prskano različitim kemikalijama, voskom i pesticidima. Ipak, nemate razloga za brigu! Postoje brojna prirodna sredstva koja mogu ukloniti sve prljavštine s povrća.

Pročitajte koji je naš izbor top 3 prirodnih sredstava kojima ćete brzo i učinkoviti isprati pesticide.

1. Kuhinjska sol i ocat

Ovo je otopina koja je najučinkovitija za ispiranje korjenastog povrća kao što su peršin, celer, krumpir, batat, mrkva ili repa. Povrće potopite u vodi i to u omjeru da u pola litre vode dodate pola decilitra octa i dvije žlice kuhinjske soli. Ostavite povrće da odstoji oko 30 minuta te nakon toga dobro isperite u mlakoj vodi.

2. Soda bikarbona

Otopina sode bikarbone idealna je za ispiranje svog lisnatog povrća. Njome možete ispirati špinat, blitvu, poriluk ili zelenu salatu. Lisnato povrće vrlo je teško očistiti pa je ova otopina idealna za uklanjanje prljavština sa zemlje, ali i svih pesticida.
Povrće očistite, narežite i potopite u vodi u koju ste dodali jednu žlicu sode bikarbone. Ostavite da tako stoji 30 minuta i nakon toga isperite. Čak i ako se radi o organskom povrću, ovu otopinu možete koristiti da biste na vrlo lak način uklonili različite nametnike kao što su crvi, gusjenice, puževi, a uklonit ćete i ostatke zemlje iz njega.

3. Domaći sprej

Izradite svoj domaći prirodni sprej i pohranite ga u bočicu s pumpicom. Tako ćete uvijek imati spremno svoje anti pesticidno sredstvo. Ovaj sprej bit će idealan za prskanje svog okruglog povrća kao što su rajčice, paprika, tikvice ili cikla. Dozu pripremajte tako da u pola litre vode dodate dvije žlice octa i sok od dva limuna. Možete koristiti i eterično ulje limuna. Prije svake upotrebe obvezno promućkajte! Kada ste pošpricali povrće, ostavite da djeluje 5-10 minuta, a zatim isperite u mlakoj vodi.
Riješite problem čišćenja povrća jednim od ovih učinkovitih sredstava. Osim što ćete ukloniti sve nametnike, bit ćete i sigurni da ste to obavili na sasvim prirodan način. Neka vas više ne brinu kemikalije, pesticidi, vosak ili drugi oblici prljavštine.
 
Izvor: savjetnica.com

Primjedbe