Na svim izlazima iz BiH postavljene nove table sa natpisima ....


Za postavljanje tabli sa natpisima na svim graničnim izlazima iz BiH vlada FBiH i vlada RS-a zajedničkim snagama su odvojili oko 2 miliona KM.  Cilj i poruka je jasna, a vlasti ne žele da mladi osjećaju grižnju savjesti.

“Mladi iz naše zemlje s tugom u očima odlaze jer znaju da ostavljaju svoje roditelje i porodice ovdje. Ovako ćemo im poslati jasnu poruku da ne treba da ih grize savjest, te da odlučno i kategorično zakorače ka Evropi” izjavio je Fadil Novalić, Premijer Federacije BiH, inače inicijator ideje.

Kako se nitko ne bi osjećao zapostavljeno, table su postavljene na sva tri jezika, na svim graničnim prelazima.

“Niko od naroda ne smije biti zanemaren prilikom egzodusa. Ovo je stvar koja ujedinjuje ljude u BiH i egzodus moramo da čuvamo ko zjenicu oka svoga. To je jedina stvar koja može spojiti mlade ljude iz naše zemlje, naravno u Njemačkoj” rekao nam je Marko Šengen, autor table.

S obzirom da država podržava odlazak mladih u zapadne zemlje, roditeljima je malo lakše, kada tu ostaju sami.

“Teško jeste ali nam je lakše kada znamo da nismo sami u našoj patnji. Država je opet pokazala da je uz sve probleme i dalje uz građane, hvala hin” kroz suze je izjavila majka Raza koja ispraća tri sina sa diplomama iz PR menadžmenta i malinarstva sa Univerziteta u Brčkom.

Također, graničnoj policiji je donirana i određena količina vode, kako bi prilikom prelaska mladih mogli da proliju malo za sretan put.


izvor: satro.info

Primjedbe