KAKO PRUŽITI PRVU POMOĆ KOD RAZLIČITIH VRSTA TROVANJA?

Mnoge tvari koje koristimo u svakodnevnom životu i radu su otrovne. Razna sredstva za pranje, čišćenje, razrjeđivači, boje, lakovi, pesticidi, derivati nafte, lijekovi i dr. predstavljaju potencijalnu opasnost, osobito za djecu. 
Otrov može ući u organizam na tri načina: gutanjem, udisanjem i preko kože. Njegova štetnost uvelike ovisi o načinu ulaska i količini. 
Mala djeca su česte žrtve trovanja, osobito u dobi od 1 - 5 godina. Tome je kriva njihova radoznalost, neiskustvo i sklonost da sve stavljaju u usta. Zato sve kemikalije i lijekove čuvajte izvan dosega djece. 
Čest razlog trovanja odraslih ljudi, pogotovo alkoholičara, je držanje pesticida i naftnih derivata u staklenim bocama, što dovodi do zabune. Zato kemikalije treba držati u originalnoj ambalaži ili dobro označene. 
Da bi izbjegli trovanje ugljičnim monoksidom redovito održavajte dimnjake i peći. Nikada ne držite upaljen motor u zatvorenoj garaži.


U kući se najčešće događaju ova otrovanja: otrovanje rasvjetnim plinom i ugljičnim monoksidom od nedogorjelog ugljena, u konobama, podrumima i bunarima, zatim otrovanje alkoholom i metilnim alkoholom, otrovanje kiselinama i lužinama te otrovanje mišomorom.
Zaštita od neopreznog pristupa otrovima jesu: briga da oni ne budu dostupni djeci i duševno neuravnoteženim osobama, pažljivo pripremanje hrane i njeno čuvanje od zagađenja zaraznim klicama i radioaktivnim česticama. To su osnovna pravila kojima ćemo se sačuvati od otrovanja. Kad nastupi otrovanje, hitno ćemo poduzeti potrebne mjere.

U ZATROVANOJ PROSTORIJI gdje ima plina ili ugljičnog monoksida ne smije se paliti šibica ni pritiskati električno zvonce , jer može nastati snažna eksplozija. Spasilac će sa začepljenim nosom i ustima brzo prići prozorima i širom ih otvoriti ili razbiti, pa se odmah povući iz prostorije, zatim će udahnuti svježeg zraka i ponovo ući radi izvlačenja otrovane osobe kojoj se na svježem zraku daje umjetno disanje, ako je prestala disati.

Pri izvlačenju iz bunara i podruma treba uvijek pomoć drugih osoba. Spasilac se veže konopom da bi se mogao odmah izvući ako se posumnja da se i on onesvijestio od otrova. Zbog toga treba s njim održavati vezu dozivanjem, da se kontrolira jeli još pri svijesti i jeli uspio doći do unesrećene osobe.

OTROVANJE OD UGRIZA OTROVNIH ŽIVOTINJA (zmija, škorpion, pauk). Najpouzdaniji je lijek serum protiv zmijskog i škorpionskog ujeda. Ako ga nema pri ruci, treba mjesto ugriza rasjeći u križ sa dva dublja reza džepnim nožićem, koji se prije toga očisti na plamenu ili u vreloj vodi, zatim pustiti krv da obilno iscuri, staviti zavoj i poći liječniku. Protiv ujeda otrovnih pauka u našim je krajevima dovoljno staviti obloge od alkohola i piti jaku crnu kavu.

UGRIZ ŽIVOTINJE SUMNJIVE NA BJESNOĆU. To može biti pas, mačka, vuk, lisica, kuna, vjeverica. Ako se radi o domaćem psu, treba ga držati pod prismotrom 7-14 dana. Ako dotle ne ugine, nije bio bijesan. Ako je čovjeka ugrizla neka nepoznata životinja, treba ugriženu osobu smjesta odvesti liječniku na liječenje.

izvor: www.savjetnica.com

Primjedbe