IMATE LOŠ DAN ? DONOSIMO VAM NEKOLIKO JEDNOSTAVNIH NAČINA DA SVAKI DAN UČINITE POZITIVNIM !


Imali ste loš da? Ili pak nekoliko njih uzastopno? Donosimo vam nekoliko načina na koje ćete svoje dane učiniti pozitivnim ,a život kvalitetnijim ... :)

Budite češće nasmijani !

Razvucite usne u osmijeh čak i ako vam nije do toga. Pomicanjem mišića koji regulišu osmijeh poslaćete u mozak signale da ste sretni i aktivirat ćete centar zadovoljstva. Smiješite se i dok razgovarate s ljudima. Možda ćete se u početku morati natjerati na to, ali to će vas učiniti pristupačnijom.Odrasli se dnevno prosječno nasmiju samo 15, a djeca čak 400 puta. Smijeh je ipak najbolji lijek, zato se ugledajte na djecu.
Smijeh dokazano jača imuni sustem ljudskog organizma, podstičući stvaranje i koncentraciju ćelija koje uništavaju tumorske ćelije i bakterije, viruse i ostale mikroorganizme, uzročnike mnogih bolesti. Pogoduje i funkcionisanju srca i krvotoka, redukuje hormone stresa, adrenalin i kortizol, podstiče cirkulaciju i snabdjevenost kiseonikom, te tako smanjuje holesterol u krvi, začepljenost arterija, pojavu krvnih ugrušaka i visoki krvni pritisak, a time i opasnost od infarkta.

Humor ... 
Smijanje podiže raspoloženje još bolje od osmijeha pa se obezbijedite humorističnim knjigama, serijama i filmovima.
Naime, smijeh potiče stvaranje endorfina, smanjuje razine hormona stresa te podiže razinu imunološkog sustava.



Pokrenite se !
Istraživanja  su pokazala da vežbanje utiče na blagu depresiju poput antidepresiva. Vježbanje podstiče otpuštanje hormona dopamina, endorfina i noradrenalina zaslužnih za psihičko blagostanje. Već i pola sata treninga može podići raspoloženje i samopouzdanje i smanjiti stres.
Fizičke aktivnosti podižu razinu endorfina u mozgu (a to utječe na ublažavanje boli), snižavaju razinu hormona stresa (kortizola) i podižu razinu serotonina. Stručnjaci tvrde da fizičke aktivnosti pomažu da se osjećate bolje bez obzira na trenutačno raspoloženje. Trik je samo u tome da pronađete aktivnost koja će pozitivno utjecati na vaše emocije.

Više vitamina B !
Ako ste pod stresom, obično osjećate potrebu da popijete pivo ili pojedete pecivo te kolač od kiselog tijesta! Tome se ne trebate čuditi. Ove namirnice bogate su vitaminima B12 i B1 (tiamin), a oni imaju antidepresivni učinak, kao i vitaminom B2 (riboflavon), koji obavlja regulaciju enzima. Za produkciju serotonina mozgu je potreban i vitamin B6. Ovi vitamini najzastupljeniji su u jetricama, grahu i kupusu, a kao dodatak prehrani možete uzimati i kompleks vitamina B.

Više druženja :)
Nazovite prijatelje, kolege ili članove porodice. Isplanirajte druženje uz ručak ili večeru u vašem omiljenom restoranu. Planiranje nečeg čemu se radujete može vam samo podići raspoloženje.Kad se osjećaš potištenom probaj odoljeti nagonu za povlačenjem u svoja 4 zida, nazovi frendice i organiziraj druženje. Istraživanja iz 2009. godine pokazuju da kod žena druženje potiče proizvodnju hormona progesterona koji potiče osjećaj sreće te smanjuje razine stresa i anksioznosti.


Činite dobra djela
Pružanje pomoći, volontiranje i uopšte činjenje dobrih djela bez nadoknade povećava osjećaj vlastite vrijednosti i duševnog blagostanja. Za prvu ruku dovoljno je da napravite uslugu članu porodice ili komšiji. Dakle, onih dana kad ti se čini da ništa nije kako treba i da ti sve ide naopako, učini sebi uslugu i – budi ljubazna prema nekome. Možda ti ovo djeluje nelogično, ali psihološka istraživanja pokazuju da dobro djelo za druge smanjuje anksioznost i poboljšava raspoloženje i osjećaj osobnog zadovoljstva.