Mjesec dana prije srčanog udara, naš organizam će nas upozoriti pomoću ovih 6 znakova !

Srčani udar ili infarkt je ishemično oboljenje srca (još infarkt miokarda) koje je najčešći uzrok smrti u civilizovanom svetu.


Ukoliko zanemarite ove znakove, ugrozićete sebi život. Shvatite svoje tijelo ozbiljno!

Čak 50 posto ljudi, koji su dobili srčani udar, imalo je simptome čak mjesec dana ranije, ali velika većina na njih nije obraćala pažnju. Mnoge je to stajalo života.
Neki od pacijenata koji su preživjeli srčani udar pričali su kasnije kako su mjesec dana prije udara počeli otežano da dišu i imali su slabe bolove u prsima, odnosno osjećali su rane simptome.
Bilo je i onih koji su bili svesni šta se događa pa su pozvali hitnu pomoć prije udara i tako su sebi spasili život. Stručnjaci kažu kako je polovina pacijenata imala simptome mjesec dana ranije, ali većina na njih nije obraćala pažnju.

Muškarci su skloniji bolovima u grudima, a žene smetnjama u disanju. Kod muškaraca se mogu pojaviti i problemi sa erekcijom čemu je krivac suženje krvnih sudova. Čak dvije trećine njih je to primjetilo prije zastoja srca.

Žene (njih oko 70 posto) sklonije su osjećanju snažnog i dugotrajnog umora, čak nekoliko nedelja prije udara. Ako srčani mišić ne radi kako treba to može uzrokovati i oticanje nogu, pa i na to treba obratiti pažnju.

Obratite pažnju na ovih šest znakova koji se mogu pojaviti i mjesec dana prije srčanog udara:

1. Umor
Ako se arterije suze, srce prima manje krvi nego što je naviklo zbog čega radi puno teže. To je razlog zašto se osjećate umorno i pospano sve vrijeme.

2.Bez daha
Ako srce dobija manje krvi to znači da će pluća dobijati manje kiseonika nego što je normalno. Imate li problema sa disanjem, što pre posjetite ljekara jer to može značiti kako se približava vrijeme srčanog udara.

3. Slabost
Ako tijelo oslabi tj. Osjećate slabost, to je zato što odjednom arterije postanu uske i ne dopuštaju krvi da cirkuliše ispravno. Tada mišići ne dobijaju ono što im je potrebno i može se dogoditi da se srušite.

4. Vrtoglavica i hladno znojenje
Slaba cirkulacija krivac je i za to što je protok krvi u mozgu ograničen, a to je vrlo opasno po život. U takvoj situaciji osjetićete vrtoglavicu i zbunjenost. Ne ignorišite ovakve znakove.

5. Pritisak u grudima
Ako imate rane simptome srčanog udara vjerovatno ćete osjetiti i nemir u grudima, manju bol ili povišen pritisak. To će biti sve češće kako se bliži dan srčanog udara.

6. Simptomi gripa ili prehlade
Ako se osjećate kao da imate simptome gripa ili prehlade niotkud, moglo bi se raditi o najavi srčanog udara u bliskoj budućnosti. Mnogu ljudi koji su preživjeli udar kasnije su rekli kako su nekoliko dana prije imali takve simptome, npr. Kašalj ili groznicu, piše Bright Side.

Izvor: web-tribune