KAKO ORGANIZAM REAGUJE NA PRESTANAK PIJENJA ALKOHOLA?
 Mnogi se u januari odluče na tzv. “dry January”, odnosno “suhi” mjesec, kada nakon prejedanja i previše alkohola za praznike i provode, organizmu daju malu pauzu i naprave detoks.


Sat vremena od posljednje čašice alkohola počinje najjača faza detoksikacije iz krvi. Jetra radi punom parom, a gušterača proizvodi još više inzulina, prenosi  Zdravlje u kući.


Prvih 12-24 sata 
U ovom se periodu normalizira nivo šećera u krvi. Ali, ako ste u dva sata ujutro nakon pijanstva otišli do prodavnice i kupili sve slatkiše na svijetu, pripremite se na par dana u kojima će nivo šećera u krvi divljati. U prvih 12 sati ne zaboravite na vodu jer postoji velika mogućnost od dehidracije. 

48 sati od zadnje čaše alkohola
Do sada je tijelo vjerovatno završilo s detoksikacijom. Zavisno od toga koliko ste pili, mamurluk, glavobolja i umor mogu još biti prisutni. Glavobolju na prirodan način možete riješiti uljem od lavande koje lagano umasirate u čelo.

Nakon 72 sata 
Svi znakovi mamurluka sada bi trebali prestati i napokon ćete se psihički i fizički osjećati dobro. 

Sedmicu dana od prestanka 
Spavat ćete puno bolje, pa će vam se povećati mentalna i fizička energija. Koža će izgledati bolje i mlađe jer će tijelo ponovo biti prirodno hidratizirano. Ako imate problema s ekcemom ili peruti, u ovom periodu bi sve moglo biti bolje. 

Mjesec dana bez alkohola 
Masnoće u jetri smanjit će se za 15 posto, pa će bolje filtrirati toksine iz tijela. Vjerovatno ćete primijetiti i da su vam se smanjile masne naslage oko stomaka. Prema istraživanju objavljenom u The International Journal of Cosmetic Science, nakon četiri sedmice vide se najveće promjene na koži. 

Godina bez alkohola 
Ako se odlučite na ovakav korak do sada biste bez ikakvog drugog odricanja mogli izgubiti sedam do deset kilograma. Smanjuje se rizik od raka usta, jetre i dojki. Treba misliti i na veliku finansijsku uštedu.

Izvor: http://www.telegraf.rs