Imate hemeroide, možete ih liječiti sa ovim biljkama!


Opis bolesti
Hemoroidi su zapravo rastegnuti i otečeni krvni sudovi, a nastaju kao posljedica povećanog pritiska i širenja vena u okolno tkivo. Pritisak u hemoroidalnom pleksusu posljedica je prekomjernog napinjanja prilikom pražnjenja crijeva, trudnoće, ili mnogobrojnih drugih razloga. Hemeroide dijelimo na vanjske i unutarnje. Infekcija hemoroida može uzrokovati ozbiljne komplikacije.

Prevencija
Osobe koje imaju neredovitu stolicu i probleme sa svakodnevnim pražnjenjem crijeva moraju posebnu pažnju posvetiti prehrani. Dijetni režim prehrane temelji se na redovitom unosu žitarica, voća i povrća.

Liječenje
Osnova liječenja je promjena prehrambenih navika, regulacija pražnjenja crijeva, analna higijena.

Upotrijebiti se može i kadulja jer djeluje baktericidno i dezinficirajuće. 


U čaj za liječenje hemoroida mogu se staviti kamilica, trputac, kopriva, preslica, plod borovice i majčina dušica. Stavljajte ih u jednakim omjerima. S ovim ljekovitim biljkama smiruju se bolovi, krvarenje i upala te se održava normalna stolica. Upotrijebiti se može i kadulja jer djeluje baktericidno i dezinficirajuće pa u probavnom sistemu uništava patogene bakterije, potiče probavu i održava metabolizam zdravim.

Dnevno biste trebali popiti litru čaja, ali pomalo kroz cijeli dan. Ako je prisutan zatvor, u čaj se mogu dodati komorač, lan, vodopija ili kora krkavine koja smiruje nadutost i olakšava pražnjenje crijeva. Prije spavanja možete pojesti čašicu jogurta sa žličicom lanenog sjemena. Dio ih pogrickajte kako bi iz lana djelovala uljna i sluzava komponenta koje olakšavaju i omekšavaju stolicu.

Maceratu kantariona ili ulju tamanua dodajte 3-5 posto eteričnog ulja čempresa i 3-5 posto eteričnog ulja tršlje. U slučaju jake upale hemoroida dodajte i ulje limunskog eukaliptusa (oko 3 posto) te 1-2 posto njemačke kamilice. I eterično ulje mediteranske biljke tršlje jedno je od najboljih venotoničnih eteričnih ulja nezamjenjivih u liječenju svih oblika problema s venama, zastoja limfe i hemoroida.
Hemoroida se ne rješava sto posto, nekad se i vrate.

Oko 50 posto ljudi pati od hemoroida, ali oni se ne mogu izliječiti u potpunosti. To je dijagnoza za cijeli život i s tim se treba pomiriti. Pravilna prehrana, fitoterapija ili u težim slučajevima operacija držat će ih pod nadzorom.

Jedite jela na žlicu i šetnjom potaknite cirkulaciju
Važno je jesti tekuću, kuhanu hranu bez jakih začina, a što manje suhe hrane, sendviča, suhomesnatih proizvoda i pržene hrane. Treba pripaziti da se ne sjedi na hladnom i ne nosi uska odjeća te šetnjom potakne cirkulacija.

Vlažne maramice i hladna voda poslije nužde
Za vanjsku terapiju pripremite čaj od hrastove kore, sljeza i preslice te se u njemu operite ili se jednostavno operite u hladnoj vodi, ne toploj ili, još gore, vrućoj vodi. Hladna voda, kao i tanini iz hrastove kore stišću proširene vene, smiruju krvarenje i bolove. Operite se hladnom vodom nakon svake velike nužde i održavajte higijenu rublja. 

Kantarion i neven za mazanje nakon temeljitog pranja

Ulju kantariona dodajte 3-5 kapi eteričnog ulja mente. Odlična je i kombinacija kantarionova i nevenova ulja 50:50 ml. Nakon svake stolice se operite i namažite.


Snažni napitak
Uz eterična ulja pijte čaj žutog kokotca (3 g potopite na 10 minuta u vruću vodu). Pijte tri puta na dan između obroka. Najdjelotvorniji je SIPF (ekstrakt) divljeg kestena ili žutog kokotca, a u slučaju blažih tegoba koristi se 5 ml, i to dva puta na dan.

Moćna ulja
U dermalne mješavine za mazanje vanjskih hemoroida dodaje se i eterično ulje virdžinijskog cedra (Juniperus virginiana), koje dodatno potiče vensku cirkulaciju.

Nježni saveznik
Pačuli se primjenjuje i u parfemskoj industriji. Također djeluje kao dobar saveznik kod hemoroida i poteškoća s venskim sustavom, a sugerira ga francuska škola aromaterapije jer je siguran za dermalne mješavine i rektalne supozitorije.

Izvor: ordinacija.hr; 24sata.hr