Zasolite hranu bez korištenja soli ! Zdravija opcija...


Prema uputama Svjetske zdravstvene organizacije, preporučljiva dnevna doza soli je 5 grama. Prosječna potrošnja u srednjoj Europi se kreće oko 15 grama, a nerijetko i do 20 grama. I to ne samo kod odraslih nego i kod djece, koja prema posljednjim istraživanjima unose čak 80 posto više soli nego što bi trebala. Kako se još od najranijih mjeseci navikavaju na slani okus hrane, taj okus za njih poslije, kada odrastu, postaje prihvatljiv.

Natrij je zaslužan za povišenje krvnoga tlaka, zadržavanja vode u tijelu ili nadimanja u trbuhu. Srećom, uopće nije teško smanjiti unos soli u organizam, a da pritom vaše jelo ne izgubi svoj dobar okus. Zato vam donosimo trikove kako začiniti svoja jela bez natrija, a da budu ukusna i zdrava.

Začinsko bilje poput bosiljka, origana, vlasca, mažurana, majčine dušice, metvice, lovora te čitavog niza egzotičnih začina poboljšavaju i obogaćuju okus hrane. U vlastitom domu, uz malo truda, možete uzgojiti začinsko bilje te koristiti svježe u svakodnevnom spremanju obroka za obitelj. Ukusnija su jela u koja su dodani svježi začini, a za uzgoj začinskih biljaka nije potrebno imati puno prostora u vrtu, niti odvojiti puno vremena.

Napravite svoju vlastitu biljnu mješavinu kombiniranjem određenog bilja i koristite kao zamjenu za sol (crvena paprika, češnjak u prahu, crni papar), dobro ih osušite i sameljite u mlincu za kavu ili blenderu kako biste dobili prah. Dovoljno je tada uzeti tek malo začinske soli i posuti je preko pečenoga krumpira ili povrća. Također možete napraviti i svoju začinsku sol uz pomoć himalajske soli. Dodajte joj suđeni ružmarin ili kadulju, malo kima i češnjaka u prahu pa čak i sušenih shiitake gljiva i vrganja zajedno s lješnjacima, bademima i sjemenkama.

Sjemenke suncokreta i bundeve možete dodati u rižota, razne salate s povrćem ili tjesteninu. Ni sami niste svjesni koliko će obogatiti okus svakom vašem jelu. Također, jelo možete “posoliti“ i morskim algama koje obiluju dragocjenim mineralima, aminokiselinama, proteinima i drugim blagotvornim tvarima. Kao zamjena za sol često se koristi alga kelp koja se nudi u obliku listića i praha pa se jednostavno dodaje povrću, žitaricama, mahunarkama.

Tamari je tradicionalni japanski začin slanog okusa, pripremljen od čiste soje, vode i morske soli. Svakodnevno se koristi u kuhanju za začinjavanje jela. Slanog je okusa i stoga se može upotrijebiti kao zamjena za sol u pripremanju raznih jela, pogotovo jela od žitarica. Soja umakom začinjavaju se tradicionalna jela azijske kuhinje pa zašto ne bi smo i mi.

Još jedan proizvod na bazi soje može začiniti vaše svakodnevne jelovnike. Miso je fermentirana pasta od soje i ječma s dodatkom morske soli i kulture „koji“ koja se koristi u japanskoj kuhinji. Slanog je i ugodnog okusa te je izvrstan za začinjavanje juha (poznata miso juha), variva i povrća te raznih preljeva.

Za kraj, dobro je znati da je u pravilu potrebna mala količina začinskog bilja ili pak soli da bi juhe, marinade, umaci, riba i plodovi mora, musake, povrće, salate, pečenja i druga jela dobila finu aromu. Da biste maksimalno očuvali aromatične tvari, začinite jelo na samom kraju kuhanja.

Izvor: tvornicazdravehrane.com

Primjedbe