Sezona je krpelja, donosimo nači na koji ćete ih se najlakše riješiti!


Krpelji su mali paučnjaci kojih ima najviše na drveću, po žbunju i livadama. Tijekom zime spavaju, a bude se dolaskom proljeća i porastom temperature. Tijekom života se malo kreću, a najveća opasnost prijeti od zaraženih paučnjaka koji mogu prenijeti meningoencefalitis. Saznajte kako ukloniti krpelja ako ga uočite na svojoj koži.
Najviše se hvataju na mjestima gdje je mekana i vlažna koža, pa svaki put nakon boravka na otvorenom treba provjeriti područja iza uha, trbuh, pazuh i prepone.

Bolesti od krpelja

Krpelji mogu prenijeti dvije bolesti: Lyme borelioza i meningoencefalitis. Iako je mala mogućnost da ćete se zaraziti, treba biti oprezan. Radi se o ozbiljnim bolestima koje ne treba marginalizirati.
Kod ljudi će tražiti mjesto za ubod otprilike 6 sati nakon što se nađu na tijelu, a nakon toga će najviše dva sata bušiti kožu kako bi mogli sisat krv. Da bi došlo do zaraze mora proći barem 10 sati od uboda krpelja. Zbog toga je važno pregledati se kako bi mogli što prije reagirati.

Lyme borelioza
Lajmska borelioza je infektivna bolest koja nastaje zbog utjecaja spirohetne bakterije. Zaraza nastupa ubodom obada, komarca i krpelja. Do zaraze može doći za vrijeme trudnoće, preko seksualnog kontakta i transfuzije.
Infekcija je najopasnija ako se prenese s majke na dijete jer tada može biti fatalna. Možete ju prepoznati po osipu, a u velikom broju slučajeva tek nakon nekoliko tjedana, mjeseci ili godina znali su se pojaviti problemi sa zglobovima te srčani ili neurološki poremećaji.

Krpeljni meningoencefalitis

Krpeljni meningoencefalitis je virusna bolest živčanog sustava do koje dolazi zbog virusa poznatijeg kao RNA. Na čovjeka se prenosi preko uboda zaraženog paučnjaka. Najviše zaraženih je na području Europe i Azije. Dođe li do zaraze inkubacija traje od 7 do 14 dana, a na početku ima simptome slične gripi.
Može se javiti u blažem (visoka temperatura i gubitak apetita) i težem obliku, gdje je pogođena moždana funkcija kada je velika vjerojatnost da se pojavi fotofobija, pospanost i nemir, pogoršanje sluha, govora pa čak i kome.

Kako ukloniti krpelja

Krpelja treba ukloniti dok je još živ uz pomoć pincete, koju ćete namjestiti što bliže glavi krpelja, a nakon što ste ga uhvatili krenite ga lagano izvlačiti. Nastojte biti mirni i ne raditi brze i nagle poteze jer bi glava mogla ostati u koži. Polako ga izvucite i zatim mjesto uboda dezinficirajte s alkoholom.
Dogodi li se da je u koži ostalo rilce koje možete prepoznati po tamnoj točkici, nastojte i taj dio izvući uz pomoć sterilne igle. Ukoliko ne uspijete nema potrebe za paničarenjem jer će ga vaša koža najvjerojatnije sama odbaciti ili će se resorbirati.
U slučaju da je ostala glava to nije nimalo bezazleno i potrebno je što prije otići kod liječnika. Ako krpelja niste primijetili na vrijeme, pomoći će liječnik pasivnom imunizacijom ili gotovim protutijelima.
Prilikom izvlačenja krpelja iz tijela ne savjetuje se nanošenje laka za nokte ili petroleja jer bi to moglo dovesti do grčenja paučnjaka i pojačanog lučenja sline, a što može rezultirati ubacivanjem velike količine bakterija i virusa u organizam.
Pincetu uvijek treba prvo dezinficirati pomoću opaljenog plamena ili s alkoholom. Dok ga lagano izvlačite nastoje povlačiti u više smjerova bez stiskanja i gnječenja krpelja.
Krpelji se lakše hvataju za kožu djeteta jer vlažnija i lakša za probiti. Dijete bi moglo i da ne zna iščupati samo dio dok bi glava ostala u tijelu, a što bi kasnije moglo dovesti do infekcije.
Važno je da svaki roditelj dobro prekontrolira dijete i da se na prve znakove smanjenog apetita kao i razdražljivosti te povišene temperature javi liječniku.

Zaštita od krpelja
Prevencija je uvijek bila najbolji lijek pa bi bilo dobro poduzeti sve potrebne korake prije odlaska u prirodu kako bi se zaštitili od uboda insekata.
Savjetuje se nošenje odgovarajuće obuće i odjeće ako mislite duže vrijeme boraviti u prirodi. Ne zaboravite na visoke čarape kao i zatvorene cipele. Pored dugih nogavica morali bi imati majicu dugih rukava ili jaknu.
Nakon svakog povratka iz prirode potrebno je pregledati svoje tijelo, a posebnu pozornost posvetiti pregledu djeteta kao i kućnom ljubimcu. Krpelji kod pasa nisu nepoznanica i teško je spriječiti da se prime za kožu psa, budući da s vlasnikom svakodnevno odlaze na mjesta gdje ima puno trave i žbunja.
Cjepivo se preporučuje onima koji puno vremena provode u prirodi, na mjestima gdje su prirodna žarišta malih paučnjaka.

Izvor: savjetnica.com

Primjedbe