Preskoči na glavni sadržaj

Kako na tri jednostavna načina ubrzati metabolizam!


Sigurno ste mnogo puta čuli kako stručnjaci često govore o učinkovitim načinima ubrzavanja metabolizma jer kroz taj proces (ako je on ispravan) možemo utjecati na sagorijevanje kalorija, ali i na gubitak težine ...

Metabolizam možete ubrzati na sljedeće načine:

Povećanjem težine

Trening snage gradi mišiće. Stručnjaci kažu da što više mišića imate, više ćete kalorija sagorjeti, čak i dok odmarate. Dok radite kardio vježbe ne sagorijevate kalorije, jer se vaše tijelo vrlo brzo prilagođava onome što činite pa biste za intenzivnije sagorijevanje morali raditi intenzivniji kardio. Trening snage kao zamjena za kardio uštedjet će vam vrijeme, a i bit ćete mnogo učinkovitiji.

Budite aktivni tokom dana

Znamo da kvalitetno vježbanje utječe na sagorijevanje kalorija i izgradnju mišića, ali trebali biste se usredotočiti na fizičku aktivnost i kretanje tokom cijelog dana, pogotovo ako ste na poslu sjedili većinu vremena. Kada ste god u prilici birati, izaberite stajanje za stolom umjesto sjedenja. Stojite dok razgovarate na telefon. Pauzu iskoristite za kratku šetnju. Poslije večere napravite nekoliko plesnih pokreta ili se razgibajte na stepenicama s nekoliko gore-dolje vježbi. Sve ove radnje sagorijevaju kalorije, a promjene ćete na svom tijelu vrlo brzo vidjeti, što će vam se i početi sviđati.

Naoružajte se proteinima

Jeste li znali da kada jedete hranu bogatu proteinima vaše tijelo sagorijeva više kalorija i vaš ih organizam brže probavlja nego što to čini s masnoćama i ugljikohidratima?! Protein vas čini sitijima što će u konačnici (ali i na dnevnoj razini) smanjiti unos nepotrebnih kalorija.

Također, svoj metabolizam možete ubrzati i unosom dovoljno kalorija (dame, nikada ne spuštajte brojku ispod 1 200), dovoljno spavajte, pijte dovoljno vode i u svoju rutinu uvedite HIIT (high-intensity interval training).

Izvor: fashion.hr

Primjedbe