Napitak od soje nevjerovatan je izvor vitamina!


Mlijeko sadrži dvije vrste proteina – sirutku i kazein, oba kompletna proteina koji sadrže sve esencijalne aminokiseline u potrebnim omjerima. Sirutka, koja potječe od mlijeka je protein s najvišom biološkom vrijednošću. Od alternativnih mlijeka, samo sojino mlijeko ima udio proteina sličan kravljem mlijeku, dok ostala mlijeka značajno zaostaju u ovom udjelu. Baš zato smo odlučili da sojin napitak malo bolje upoznate.

Lako je probavljivo, obiluje bjelančevinama, ugljikohidratima i kvalitetnim masnoćama i ima niski glikemijski indeks. Istraživanja su pokazala da ako djevojčice u dobi od 5 - 11 godina redovno piju sojino mlijeko imaju znatno manje šanse da se kod njih razvije rak dojke u kasnijoj dobi. Kao ni bademovo mlijeko, nema kolesterola ni laktoze. Odličan je izbor i za osobe koje imaju problema s probavom. Sadrži izoflavone, biljne hormone koji djeluju kao antioksidansi i imaju povoljan učinak na naše zdravlje, štite zdravlje prostate, kostiju, srca i smanjuju rizik od degenerativnih bolesti. Posebno se preporučuje ženama u menopauzi jer 2 čaše sojina mlijeka na dan mogu znatno smanjiti tegobe žena s kojima se susreću u vrijeme menopauze.

Sojino mlijeko ima 30% manje kalorija od punomasnog kravljeg , a masti čak upola manje, dok kolesterola uopće nema te su od toga uglavnom zastupljene nezasićene masne kiseline (esencijalne linolna i linoleinska).
Za vegane i vegetarijance je posebno pogodno upravo zbog količine proteina koje sadrži u sebi. Pa je tako izvrsna zamjena za mliječne proizvode životinjskog porekla. Ima u sebi sve esencijalne aminokiseline, koje inače moramo unositi hranom.

Sojino mlijeko ima raznolik sastav bogat mineralima. Prisutni su kalij, željezo, magnezij, kalcij (u manjim količinama nego kod kravljeg). Tu su i fosfor, mangan, cink, selen, bakar i silicij. Sadrži vitamine B grupe, koji su veoma važni za normalan rad našeg metabolizma. Također i vitamin E, provitamin A, vitamin H i K. Oni su također važni faktori za dobru funkciju imunog sistema, ali i besprijekoran rad kardiovaskularnog sistema.
Sojin napitak je odličan izbor za osobe osjetljive na razne sastojke i sklone alergijama. Možete ga piti kao topao ili hladan napitak, dodati jutarnjim kašama, shakeovima ili slasticama.

Izvor: tvornicazdravehrane.com

Primjedbe