Kako izgleda hormonski disbalans? Žene obratite pažnju !


Svakog mjeseca hromoni prave haos vašem raspoloženju, koži i umu. I dok se njihovi nivoi stabilizuju nakon menstruacije, nekoliko simptoma poput sresa i anksioznosti mogu takođe potpuno da ih poremete.Zato treba da naučite koja je razlika između “normalnog” poremećaja hormona koji izaziva menstruacija i simptomi koji je prate i pravog poremećaja hormona sa opasnim uzrocima – piše Hafington post. Doktorka Alisa Dvek savetuje kako da prepoznate kada je vrijeme za posjetu ljekaru i na kroz koja stanja se može manifestovati ozbiljan poremećaj hormona.

1. Umor
Iscrpljenost je jedan od najčešćoh simptoma, koji može imati mnogo uzroka. “Ukoliko ste umorni posle nedelje pune završnih ispita ili kasnog ostajanja na poslu, vjerovatno je sve u redu. Ali ako se stalno osjećate iscrpljeno i primjetite naglo dobijanje kilograma, varijacije u apetitu i neobično ponašanje crijeva, to može biti znak umanjene funkcije štitne žlijezde” – kaže Dvek. Saravno, svima se dešava da se osjećaju umorno, ali ukoliko za to nema očiglednih razloga, potražite savjet ljekara.

2. Promjene na koži
Bubuljice se javljaju iz različitih razloga, ali velike i cistične akne na donjoj polovini lica mogu ukazivati na povišen nivo testosterona – upozorava Alisa Dvek. Iako ovo nije problem koji vas može životno ugroziti, promene na koži ovog tipa mogu se odraziti na psihu. Povišen nivo testosterona se vrlo lako reguliše i koža će se očistiti uz pravilnu medicinsku terapiju.

3. Dlake
U pitanju je veoma brz rast tamnih dlaka na grudima, leđima i rukama koji se javlja iznenadno. Ova pojava može ukazivati na pojavu tumora koji nastaje iz poremećaja rada testosterona – ističe Dvek. Nemojte se odmah uspaničiti, tumori ovog tipa su rijetka pojava, a često se uspješno tretiraju ljekovima ili operacijom.

4.Čudne menstruacije
Isto kao i umor, neobični menstrualni ciklus može biti uzrokovan mnogim faktorima, poput stresa, problema sa štitnom žlijezdom, niskim estrogenom i sindromom policističnih jajnika. “Znak da patite od policističnih jajnika jeste neredovna menstruacija ili čak potpuno izostajanje, a može biti prisutan i gubitak težine i pojava dlaka na čudnim mestima” – objašnjava dr Alisa Dvek. Ovo stanje može se kontrolisati ishranom, vježbanjem i kontraceptivnim pilulama, ali morate posjetiti ljekara kako biste dobili odgovarajuću terapiju i utvrdili tačan uzrok problema sa menstruacijom.

5. Preznojavanje u toku noći
Osim ako je u vašoj sobi jako toplo, osjećaj prevelike vrućine i znojavost prilikom buđenja mogu biti rezultat niskog nivoa estrogena i rijetke ovulacije, ali i predmenopauznog stanja. “Predmenopauza može da nastupi i do 10 godina prije godina tipičnih za menopauzu, pa ukoliko nemate velikih problema sa menstruacijom prije 40 godine, moguće je da ste u ranoj menopauzi” – kaže Dvek. Ona preporučuje da u svakom slučaju posjetite ljekara, kako biste bili sigurni da nije nešto mnogo ozbiljnije u pitanju.

Izvor:  vijesti.me

Primjedbe