4 loše stvari koje se nalaze u kremama za sunčanje ! Niste ovo znali sigurno...


Sunčevo zračenje toliko je jako i štetno da u posljednje vrijeme svakodnevno slušamo o sve češćim alergijama i bolestima kože. Iako kreme za sunčanje u velikoj mjeri mogu spriječiti ovakve negativne posljedice postoje i mračne tajne o kojima svakako morate voditi računa kada kupujete kremu sa zaštitnim faktorom

Opasni sastojci

U želji da budu što inovativniji i što primamljiviji brojni proizvođači u kreme za sunčanje dodaju sastojke kao što su vitamin A protiv starenja kože. Ali upravo ovaj vitamin u kombinaciji sa snažnim sunčevim zračenjem može biti vrlo štetan za kožu te podstaknuti razvoj raka kože.
I sastojci kao što su oxybenzone i octinoxate koji se nalaze u brojnim kremama za sunčanje su povezani sa snažnim alergijskim reakcijama kože.

Rok trajanja


Prije nego iz torbe za plažu izvučete omiljenu kremu za sunčanje koju ste koristili cijelu prošlu sezonu obavezno provjerite rok trajanja.
Iako većina krema ima rok trajanja i do tri godine izlaganje kreme visokim temperaturama kao što su one na plaži može poništiti njezino djelovanje. Upravo zbog toga pokušajte kremu držati čim više u hladovini.

Zaštita od UVA i UVB zračenja

Većina krema za sunčanje ima naznačenu zaštitu od UVB zračenja, ali UVA zrake su one koje uzrokuju prerano starenje kao i rak kože pa bi vaša krema svakako trebala sadržavati zaštitu od oba faktora.
Ako niste sigurni ili na vašoj kremi nije naznačeno pročitajte sastav kreme i potražite neke od ovih sastojaka koji vrlo učinkovito štite od UVA zraka: Titanium dioxide, zinc oxide, avobenzon, ecamsule.

Reklame uzimajte s dozom opreza


Iako zvuči nevjerovatno, reklame kao i natpisi na ambalaži poput: ‘vodootporna krema’ ili ‘cjelodnevna zaštita sa samo jednim nanošenjem’ mogu biti neistiniti.
Niti jedna krema vam ne može pružiti potpunu zaštitu od sunca tokom cijelog dana samo jednim nanošenjem zato kremu koristite svaka dva sata ili svaku put kada izađete iz vode.
Isto tako SPF brojke od 2 do 90 koje simbolizuju nivo zaštite takođe mogu biti lažne. Kako bi si olakšali život koristite se ovim jednostavnim pravilom koje preporučuju stručnjaci. Ako ste svijetle puti koristite SPF 50, a ako je vaša koža tamnija koristite SPF 30. Više od toga vam nije potrebno.

Izvor:  bummagazin.com

Primjedbe