Stajati je zdravije !!! Evo zašto...




Nalazi američkih naučnika s Mayo Clinic potvrđuju kako se stajanjem sagorijeva više kalorija nego sjedenjem, objavio je European Journal of Preventive Cardiology. Prema novim izračunima, osobe koje stoje prosječno šest sati dnevno, recimo za radnim stolom, zbog toga godišnje izgube više od dva kilograma tjelesne mase. 
Osim ubrzanog sagorijevanja kalorija, stajanje potiče dodatnu aktivnost mišića te indirektno smanjuje rizik za srčani udar, moždani udar i   dijabetes. U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 1200 ispitanika prosječne dobi 33 godine.

Ovo su neki saveti za zdraviji radni dan (i život), vezano za položaj tijela pri sjedenju i stajanju…
Najbolji način da stojite:
  • oči treba da budu u ravni sa vrhom monitora
  • monitor treba da bude udaljen dovoljno da se i dalje može čitati bez napora (35 do 70cm)
  • zglobovi šaka treba da budu ravni (ne savijeni na gore ili na dole)
  • laktovi treba da budu savijeni pod pravim uglom i uz tijelo.
Kako uopšte može da se stoji na radnom mestu? 
Tehnički, potrebno je samo sto da bude koji decimetar viši nego obično. To može da se postigne na dva načina:
  • podesivi stolovi pomoću ručke ili na električni pogon mogu da mijenjaju visinu i prilagođavaju se sedećem ili stajaćem položaju tijela – mana ovih stolova je nešto veća cijena (par stotina eura za one sa “kurblom”, i preko 1.000 evra za one sa pedalom ili dugmetom za električni pogon)
  • stalci za računare koji se postavljaju na postojeći sto i liče na tacne sa nogicama koje se koriste za doručak u krevetu. Ove podloge se lako postavljalju i sklanjanju sa površine bilo kog klasičnog stola (cijena je i ispod 20 eura za sasvim lijepe primjerke).
 Naravno, postoje i alternativni načini jer praktično na površinu postojećeg fiksiranog standardnog stola možete staviti bilo šta da na tome stoji računar na visini za rad u stojećem položaju: kutija kancelarijskih uređaja (štampača, računara), tabaci zaliha kancelarijskih papira, fijoka okrenuta naopačke, itd.

Izvor: penzin.rs

Primjedbe