Šta trebamo izbjegavati kako bi očuvali bijele zube?!


Perete zube dva puta dnevno, obavljate redovne preglede kod stomatologa par puta godišnje, a vaši zubi su i dalje žuti...

Možda niste znali, ali osim cigareta i određene namirnice i napitci mogu utjecati na promjenu boje zuba.

1. Kava i cigarete

Mnogi ne mogu zamisliti početak dana bez mirisne šalice tople kave, međutim usred uživanja rijetko tko će se sjetiti kako taj napitak može ostaviti mrlje na zubima i uništiti najljepši osmijeh. Svakako izbjegavajte i pušenje koje šteti zdravlju i ljepoti, a od duhanskog dima zubi brzo žute!

2. Vino i limunada

Svi znamo da crveno vino sadrži tanin, pigment koji utječe na promjenu boje zuba. Ako ste mislili da ćete izbjeći problem ako natočite čašu bijelog vina, niste u pravo.
Ono također može uzrokovati promjene, stoga ovaj alkoholni napitak konzumirajte umjereno. Napitak za kojim svi posežu ljeti je svakako limunada, ali kombinacija kiselina i šećera u njoj će sasvim sigurno utjecati na propadanje cakline.

3. Začini i umaci

Curry je začin koji ima intenzivnu tamno žutu boju koja će se zadržati i na vašim zubima. Preporuka je odmah nakon konzumacije oprati zube ili uz obrok piti puno vode. Zubna caklina je osjetljiva na tamne boje, a posebno na umak od rajčice. Kiselina rajčice uzrokuje “otvaranje” pora zuba, a takva je caklina sklona upijanju boja te vaše zube čini žutima.

/Ordinacija.hr/

Primjedbe