Pojačajte dozu zdravlja uz ovu biljku!


Da biste pojačali dozu zdravlja tokom ljetnog perioda, u svaku salatu koju napravite ubacite nekoliko listića svježe rukole. Samo je dobro operite i njome začinite bilo koju porciju povrća. Tako ćete svoj organizam nahraniti velikom količinom kalijuma, kalcijuma, gvožđa, mangana, vitamina A, B, C, K... Pri tom ćete unijeti minimum kalorija, zbog čega se rukola preporučuje u dijetetskoj ishrani.
Rukola je kultura skromnih zahtjeva za toplotom i otporna je na mrazeve. Zato može da se proizvodi praktično cijele godine. Ova biljka najbolje uspijeva na lakim pjeskovitim i srednje teškim zemljištima.

Snižava šećer

Zelena lisnata biljka iz porodice krstašica je sve popularniji lijek, jer je bogata vlaknima i antioksidantima, ubrzava metabolizam i štiti organizam od napada toksina. Doktori je preporučuju kao poželjnu namirnicu u borbi sa lošim holesterolom i povišenim šećerom, dok doza glukozinolata koje sadrži preventivno djeluje kod kancera pluća, prostate, dojke i pankreasa.
Preporučuje se u slučaju hroničnih upalnih procesa i srčanih oboljenja, a kako obiluje visokim nivoom hlorofila, sprečava oštećenja DNK i jetre (uzrokovana aflatoksinom).
Rukola brani mozak, sprečavajući da dođe do opadanja kognitivnih sposobnosti, jer posjeduje velike količine vitamina B, posebno folata.

Bogata kalcijumom

Rukola sadrži čak osam puta više kalcijuma od poznate ajsberg salate, a bogata je i vitaminom K, koji je veoma važan za što bolju apsorpciju kalcijuma u kosti i zube. Vitamin K igra važnu ulogu i u prevenciji srčanih oboljenja. Plak koji se nakuplja na zidovima arterija može biti povezan s lošom apsorpcijom kalcijuma, a vitamin K se brine za to da kalcijum ode tamo gdje je najpotrebniji.

Salata od rukole koja podmlađuje

Sastojci:
  • 4 šolje rukole
  • 2 paradajza
  • 120 g nasjeckanih sardina
  • malo soli
  • kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike limunovog soka
Po želji možete dodati avokado i listove djeteline. Sve sastojke operite, pomiješajte, začinite i uživajte u ljekovitim svojstvima.

/nezavisne/

Primjedbe