Nećete vjerovati koliko bakterije u kupatilu mogu nanijeti štete !


Bakterije u kupaonici
Higijena kupaonice je posebno važna jer je to najintimniji dio našeg doma gdje obavljamo najintimnije stvari. Stoga je uvijek treba održavati čistom i ne dozvoliti bakterijama da se nastane u niti jedan dio kupaonice.

Neka uvriježena mišljenja o bakterijama iz kupaonice i nisu baš točna. Pogledajte koja:

1. Najveći rasadnik klica u vašoj kupaonici nije četka za kosu

Četkica za zube je puno veći problem. Istraživanja su pokazala da su četkice za zube koje su u upotrebi onečišćene milijunima klica iz naših usta, iz kupaonice i iz susjednih četkica. Da biste spriječili širenje klica, nemojte s drugima dijeliti četkicu i spriječite njezino doticanje s drugim četkicama na istom stalku. Opće pravilo glasi da ih treba držati barem dva i pol centimetra udaljene jednu od druge. Isto tako, dobro bi bilo kada biste prije puštanja vode u zahodskoj školjci spustili poklopac.Razlog tome je jer kapljice se mogu raspršiti i o 30 cm. Treba im i čak nekoliko sati da se slegnu.

2. Ne možete dobiti spolnu bolest preko zahodske daske

Spolno prenosivu bolest moguće je dobiti izravnim kontaktom s bakterijama ili virusima koji iz uzrokuju, vaginalnim ili analnim snošajem ili oralno- genitalnim kontaktom. Gotovo je nemoguće zaraziti se putem zahodske školjke.Bakterije i virusi koji izazivaju spolno prenosive bolesti veoma su osjetljivi na uvjete u okolišu i ne mogu dugo preživjeti izvan ljudskog tijela, posebice na hladnim površinama kao što je zahodska daska. Jedina stvar koju možete dobiti ako sjednete na zahodsku školjku, koja nije baš spolna bolest, ali nije ni ugodna su stidne uši. One naime mogu skočiti na zahodsku školjku pa onda i na vas.

3. Ormariće s lijekovima najbolje je držati izvan kupaonice
Kupaonica je najgora prostorija u kući za držanje lijekova.Vlaga i nagle promjene temperature mogu izazvati prerano starenje lijekova. Ako ste baš navikli držati lijekove u kupaonici, onda ih posložite u neku kutiju za cipele kako biste ih što bolje zaštitili. Ali najbolje bi bilo da ormarić u kupaonici koristite samo za zubni konac i zavoj, što se ljekarničkih proizvoda tiče.

Izvor: zdravikutak.com

Primjedbe