Cimet - blagoslov za žensko zdravlje !


Tek u zadnjih 20 godina jedinstvene zdravstvene potrebe žena poprimaju pozornost znanosti kakvu zaslužuju.

Složenost reproduktivnog sustava, oscilacije ženskih spolnih hormona i specifične potrebe tijekom trudnoće i dojenja su razlozi zbog kojih se nutritivne potrebe žene značajno razlikuju ovisno o razdoblju u kojem se ona nalazi. Također, određene bolesti češće pogađaju žene u usporedbi s muškarcima.
Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je endokrinološki poremećaj u žena reproduktivne dobi kojeg poglavito obilježava neregularnost menstruacijskog ciklusa, neplodnost te brojni estetski nedostaci kao što su dlakavost tijela i lica, akne, seboreja i pojačano opadanje kose. Također, 6 od 10 žena sa sindromom policističnih jajnika pati od prekomjerne tjelesne mase i debljine.
Policistični jajnici sa sobom nose brojne zdravstvene komplikacije, a jedna od njih je rezistencija na inzulin, stanje u kojem stanice ne reagiraju na hormon inzulin, koji je inače zadužen za reguliranje razine glukoze u krvi. Posljedica inzulinske rezistencije je nagomilavanje glukoze u krvi što rezultira daljnjim povišenjem razine inzulina u krvi te se stvara začarani krug.

Skidanje suvišnih kilograma je jedan od prvih savjeta koji se daje ženama sa sindromom policističnih jajnika, no i odgovarajuća prehrana ima izuzetnu važnost, a od pomoći mogu biti i određeni dodaci prehrani:
  • Dodaci prehrani na bazi zelenog čaja i policistični jajnici
  • Primjena vitamina D i kalcija u sindromu policističnih jajnika
Žene reproduktivne dobi mogu oboljeti i od endometrioze. Riječ je o bolesti kod koje se otoci endometrija, sluznice maternice koja se normalno nalazi samo unutar nje, nalaze izvan maternice. Donosimo vam korisne savjete što jesti kod endometrioze .

Poznato je da se tijekom reproduktivne dobi, žena nalazi u posebno zahtjevnom razdoblju života kada je od iznimne važnosti opskrba svim vitaminima i mineralima, a posebice folnom kiselinom. Folna kiselina može smanjiti i rizik od karcinoma grlića maternice. Saznajte koji nutrijenti također štite od ove zloćudne bolesti.

Izvor: vitamini.hr

Primjedbe