Zašto dijete često ne uspijevaju?


Sigurno ste se i vi zapitali barem jednom u životu zašto dijete ne uspijevaju. Evo vam odgovora. Zato što ljudi sebi uskraćuju omiljenu hranu. Čak i hrana koja se ne može svrstati u skupinu „zdrave hrane“ nije zabranjena i jasno da se nećete udebljati ako niste tu i tamo uspjeli odoljeti umjerenoj količini hrane bogate mastima, jer skloni smo mišljenju da smo sve pokvarili te se prejedamo i lako odustajemo.

Zapravo, kada i pojedete malu količinu hrane bogate mastima ne trebate se brinuti. To jednostavno znači da nećete sebi stvarati presing te će vam i potreba za masnom hranom biti manja, a višak kilograma ćete na taj način izgubiti, kao i neodoljivu potrebu za omiljenim hamburgerom ili kolačima zbog kojih bi cijeli proces mogao pasti u zaborav. Nemojte zaboraviti doručkovati; zdravi doručak je važan da biste pokrenuli vaš metabolizam, a više manjih obroka dnevno pomoći će metabolizmu da radi brže.

Bilo koja namirnica može biti uključena u vaš jelovnik.
Zašto si onda, s vremena na vrijeme, ne biste priuštiti pizzu? No nastojte i tada, koliko god je to moguće, voditi se razumom i birati zdravije namirnice. Primjerice, možete si napraviti pizzu od cjelovitog brašna, umjesto punomasnog sira upotrijebiti tofu ili sir s manje masnoće te je obogatiti s povrćem… Samo treba dati vremena nepcu da se privikne na nove okuse. Nadalje, vrijeme je da se smanji količina šećera, mesa, masnoća u korist osnove zdrave prehrane – voća i povrća. Preporuka je jesti biljke svih duginih boja. Evo što vam donosimo.

Zeleno povrće: poriluk, brokula, kelj, zelena salata – ova grupa puna je kalcija, magnezija, željeza i vitamina C.

Slatko povrće: mrkva, kukuruz, slatki krumpir i paprika pomoći će vam umanjiti želju za nezdravim slatkim jelima i držati vas sitima duže vrijeme.

Raznobojno voće – izvor vitamina, vlakana i antioksidansa. Šumsko voće poput malina, borovnica i kupina odličan je izvor antioksidansa, dok jabuke obiluju vlaknima, a naranče i mango vitaminom C.

Voda – nikako nemojte zanemarivati važnost vode; ona igra važnu ulogu u čišćenju tijela od toksina, a dehidracija može uzrokovati umor, manjak energije i glavobolju. Također je preporučljivo konzumirati zeleni čaj za jačanje srca i krvožilnog sustava, smanjenje lošeg kolesterola, ubrzavanje metabolizma te za osjećaj sitosti bez suvišnih kalorija.

Izvor: bakinisavjeti.com

Primjedbe