Preskoči na glavni sadržaj

Vježbanjem u trudnoći protiv depresije !


Redovno vježbanje, osim što pomaže nakon porođaja, može pomoći pri začeću, i to samo četiri sata na sedmicu ili manje. Ne treba prestati vježbati ni u poodmakloj trudnoći, no treba održavati svoj tempo

Iako žene često misle da naprezanje ne ide ruku pod ruku s velikim trbuhom, brojna istraživanja sugeriraju upravo suprotno.
Osim što može olakšati porođaj i kasnije vraćanje u dobru formu, naučnici kažu i kako smanjuje rizik od postporođajne depresije. Posljednja studija pratila je više od 600 trudnica i koliko vježbaju tokom sedmog mjeseca trudnoće.

Pokazalo se da je čak 15 posto njih, koje su bile potpuno neaktivne, kasnije patilo od postporođajne depresije. Žene koje su se pridržavale upute o 150 minuta sedmičnog vježbanja umjerenog do jačeg intenziteta, pokazivale su simptome depresije samo u tri posto slučajeva.

Britanska nacionalna zdravstvena služba savjetovala je i kako prepoznati jesu li vježbe preintenzivne.
– Trudnica dok vježba treba moći normalno razgovarati. Ostane li bez daha, vježbe su prenaporne – savjetuju Britanci.

Što se tiče blagotvornog učinka vježbanja na raspoloženje i smanjenje mogućnosti od postporođajne depresije, razlozi su uglavnom isti kod trudnica kao i kod ostalih. Vježbanje jednostavno potiče stvaranje novih veza među nervnim stanicama u mozgu i to u regiji koja kontrolira raspoloženje.
Ovo istraživanje samo je potvrdilo prethodno koje su proveli Norvežani. Naučnici sa Sveučilišta u Oslu otkrili su da žene koje redovito vježbaju u trudnoći smanjuju rizik od depresije za petinu u odnosu na žene koje ne vježbaju uopće.

Vježbanje ne bi trebale zanemariti niti žene koje tek planiraju porodicu. Nova studija preporučuje četiri sata intenzivnijeg treninga sedmično, a naučnici tvrde da može utjecati na plodnost kod žena s historijom pobačaja.
Tokom istraživanja shvatili su i da postoje razlike ovisno o težini žene. Tako kod onih s prekomjernom težinom već redovnih 10 minuta čini razliku. Naime, 10-minutna svakodnevna šetnja povećava im šanse za trudnoćom 82 posto u idućih šest ciklusa. Čak nije ni potrebna vježba intenzivnija od obične šetnje. Kod mršavih žena nije bilo takvih pozitivnih rezultata.

– Nešto se mijenja na molekularnoj razini. Iako šetnja pomaže jednom tipu žena, sve koje vježbaju bar četiri sata sedmično povećavaju šansu za trudnoću 69 posto – kažu autori studije.
 
Izvor: ladiesin.ba

Primjedbe