Punjene paprike



Za ručak pripremite punjene paprike u umaku.

Sastojci:

  • 2 glavice crvenog luka
  •  4 struka mladog crnog luka
  • 1 praziluk
  • 1 dl ulja
  •  500 g mljevenog pilećeg mesa
  • 3 kašike pšeničnih klica
  •  200 g pirinča
  • 1 dl vode
  • 2 kašike slatke mljevene paprike
  • 1 kašičica mljevenog bibera
  • 1 kašičica peršuna
  • 1 kašičica bosiljaka
  • 1 kašičica bijelog luka
  •  1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice mljevene čili paprike
  • 1/2 kašičice mljevenog đumbira
  • 2 kašike suvog biljnog začina

Paprike:

  • 6 zelenih šilja paprika

Umak:

  • 400 ml mliječne pavlake za kuvanje
  • 1 kašičica soli
  • 1 veza svježeg lista peršuna
  • 4 struka peruške od mladog luka
  • 1 dl ulje od koštice grožđa

Priprema:

Isjeckati crveni luk, praziluk i mladi crni luk (peruške odvojiti, ali ne bacati), pa dinstati na ulju 5-10 minuta. Dodati mljeveno meso i nastaviti dinstanje još 5 minuta. Dodati pirinač i pšenične klice, pa izmiješati.
U vodi razmutiti začine, pa preliti i izmiješati nadjev.
Paprike očistiti od sjemenki, pa puniti nadjevom i poklopiti kolutom krompira. Ređati u okruglu trpsiju.
Isjeckati peruške od mladog crnog luka i lista peršuna, posoliti i izmiješati sa pavlakom za kuvanje i uljem, pa preliti po paprikama.
Pokriti alu-folijom i peći u rerni na 200 C oko 1 sat. Skinuti foliju, kašikom uzimati po malo umaka sa dna, pa prelivati paprike i vratiti u rernu na još 10-ak minuta.

/nezavisne novine/

Primjedbe