Punjene paprike
Za ručak pripremite punjene paprike u umaku.
Sastojci:
- 2 glavice crvenog luka
- 4 struka mladog crnog luka
- 1 praziluk
- 1 dl ulja
- 500 g mljevenog pilećeg mesa
- 3 kašike pšeničnih klica
- 200 g pirinča
- 1 dl vode
- 2 kašike slatke mljevene paprike
- 1 kašičica mljevenog bibera
- 1 kašičica peršuna
- 1 kašičica bosiljaka
- 1 kašičica bijelog luka
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice mljevene čili paprike
- 1/2 kašičice mljevenog đumbira
- 2 kašike suvog biljnog začina
Paprike:
- 6 zelenih šilja paprika
Umak:
- 400 ml mliječne pavlake za kuvanje
- 1 kašičica soli
- 1 veza svježeg lista peršuna
- 4 struka peruške od mladog luka
- 1 dl ulje od koštice grožđa
Priprema:
Isjeckati crveni luk, praziluk i mladi crni luk (peruške odvojiti, ali ne bacati), pa dinstati na ulju 5-10 minuta. Dodati mljeveno meso i nastaviti dinstanje još 5 minuta. Dodati pirinač i pšenične klice, pa izmiješati.U vodi razmutiti začine, pa preliti i izmiješati nadjev.
Paprike očistiti od sjemenki, pa puniti nadjevom i poklopiti kolutom krompira. Ređati u okruglu trpsiju.
Isjeckati peruške od mladog crnog luka i lista peršuna, posoliti i izmiješati sa pavlakom za kuvanje i uljem, pa preliti po paprikama.
Pokriti alu-folijom i peći u rerni na 200 C oko 1 sat. Skinuti foliju, kašikom uzimati po malo umaka sa dna, pa prelivati paprike i vratiti u rernu na još 10-ak minuta.
/nezavisne novine/
Primjedbe
Objavi komentar