Psiholozi tvrde: OVO SU NAJŠTETNIJI CRTIĆI ZA DJECU!


Koliko sadržaj koji djeca gledaju na televiziji koristi ili šteti njihovu razvoju? Znaju li roditelji koje crtane odabrati i treba li uopće raditi selekciju?

Što djeca razumiju od onoga što vide u crtanim filmovima? 
 
Djeca u dobi do dvije godine ne bi uopće trebala gledati televiziju. Stručnjaci sumnjaju da djeca u toj dobi crtane filmove i općenito sadržaje na televiziji vide kao zbunjujući skup boja, zvukova i slika. Ona ne razlikuju stvarnost od televizijskih slika, ne razumiju sadržaj slika i ne shvaćaju o čemu je tu zapravo riječ. Zato nema ni smisla govoriti o “obrazovnom aspektu crtića” za djecu u toj dobi čak ni kad je govor u pitanju. Djeca najviše riječi nauče u interakciji s roditeljima.
Djeca u trećoj godini života razumiju da likovi koji se pojavljuju u crtanim filmovima nisu stvarni, ali vjeruju da ti likovi žive u televizorima.
U četvrtoj godini djeca počinju razlikovati stvarne i crtane likove, ali se još uvijek bore sa razlikovanjem koji gdje pripada, dok u petoj godini djeca i dalje nisu sposobna pratiti određene radnje u cijelosti.
Od sedme do osme godine neka djeca ne mogu zadržati pozornost ni pratiti film dulje od 30 minuta, dok u desetoj godini imaju poteškoće u razlučivanju kadrova i scena.

Kako nasilne scene djeluju na djecu? 
 
Crtići kao što su “Bakugan”, “Dragonball”, “Pink Panther”, “Ben 10” i slični imaju elemente agresivnog ponašanja. Takvi crtići nose poruku da najjači uvijek pobjeđuju te djeca usvajaju vrijednosti prema kojima je ovaj svijet opasan i loš. Osim toga, nasilne scene koje gledaju, djeca pokušavaju kopirati. Također, kod neke se djece može pojaviti strah ili noćne more u kojima su žrtve nekog nasilja ili pak mogu postati potpuno ravnodušni prema nasilnim scenama (ako su dulje izloženi takvim sadržajima).

Ruski psiholozi sproveli su istraživanje nakon kojeg su naveli koji crtani filmovi najštetnije djeluju na um djeteta.

Na prvom mjestu našao se crtani “Maša i medvjed“. U objašnjenju se navodi da se glavna junakinja Maša loše ponaša – pravi pakosti, pravi gestikulacije… Naučnici kažu da će se to loše odraziti na djecu koja mogu pomisliti da je takvo ponašanje normalno.
Crtani film “Maša i medvjed” je popularan ne samo u Rusiji već i u Italiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Indoneziji, na Bliskom Istoku, ali i u svim zemljama našeg regiona.

Američki Monster High osvojio je drugo mjesto na rang-listi. Psiholozi smatraju da vokabular likova iz crtanog filma može pokvariti djecu.

Sponge Bob zauzeo je treće mjesto na listi, jer je glavni lik previše sebičan i stalno kritizira odrasle.
Na četvrtom mjestu je američki klasik Tom i Jerry. Stručnjaci smatraju da se glavni likovi mačke i miša ponašaju nedolično i zbog svih ovih primjera roditeljima preporučuju da obrate pažnju na to šta djeca nijemo prate, čak i kada su u pitanju bezazleni crtani filmovi.

Izvor:  roditelji.hr

Primjedbe