Prirodni načini da lakše ostanete trudni

 

Ako planirate trudnoću u bližoj budućnosti, možda svoje šanse možete povećati već danas...
Dobra je vijest što su te promijene jednostavne i pomoći će vam da ostanete trudni – ovo je 5 prirodnih načina koji pojačavaju plodnost.

1. Pripazite na prehranu 

Zdrava hrana je važna vama, ali i budućem djetetu. Jedite puno zelenog povrća, omega 3 masnoće, neobrađenu hranu... Mogli biste dodati i multivitamine svakodnevnoj prehrani kako bi nadomjestili nutrijente koje niste unijeli putem hrane. Zdrava prehrana znači i održavanje tjelesne težine, a kako je dokazano da pretile žene imaju manje šanse za trudnoću - pazite što jedete!

2. Preskočite ove napitke

Alkohol i kofein različito djeluju na organizam, ali niti jedan od njih nije dobar za plodnost. To su supstance koje mogu utjecati na razinu hormona i tako otežati začeće. No ipak se ne morate odreći omiljenog jutarnjeg napitka, važno je samo da ne pretjerate. Ponekad si možete priuštiti i čašu vina nakon večere.

3. Prestanite pušiti

Cigarete neće ništa dobro napraviti za vaše zdravlje ili zdravlje bebe, a kako ne smijete pušiti za vrijeme trudnoće, idealno je vrijeme za prestanak. Važno je i da partner prestane pušiti, jer duhanski dim smanjuje kvalitetu spermija.

4. Vježbanjem protiv stresa

Ako vam je nepodnošljiva pomisao vježbanje u teretani, ne brinite jer i za to postoji rješenje! Važno je odabrati bilo koju aktivnost i na nju potrošiti 30-ak minuta u danu. Hodanje, bicikliranje, tenis ili joga su sve odlični načini za poboljšanje psihičkog i fizičkog zdravlja. Kako je danas stres nezaobilazna pojava, a može utjecati na plodnost, fizička aktivnost je najlakši način za rješavanja posljedica stresa.

5. Pratite ciklus

Ako do sada niste, pratite ciklus i plodne dane. Ovulacija je otpuštanje zrele jajne stanice iz jajnika koja može preživjeti samo sljedećih 12 do 24 sata ako ne dođe do oplodnje. Istovremeno spermiji mogu preživjeti 3 do 5 dana. Uzimajući u obzir ova dva podatka, znači da u svakom menstruacijskom ciklusu ima 6 plodnih dana, koje treba izbjeći kako ne bi došlo do trudnoće.

/ordinacija.hr/

Primjedbe