Napravite sami deterdžent za pranje veša koji savršeno skida mrlje !


Ako su vam deterdženti za pranje rublja preskupi, a jedna od novogodišnjih odluka je i život u skladu s prirodom, jeste li znali da možete uštedjeti koju kunicu i usput zaštititi okoliš u kojem živite i to od kuće?
Primjerice, možete sami napraviti prašak za pranje rublja? Osim što će vaš kućni budžet biti znatno manje opterećen, također će vam trebati puno manje praška kako biste oprali istu količinu rublja, i što je najvažnije, znat ćete točno s čim perete svoje donje rublje, jer ipak je to odjeća koju nosite direktno na svojoj koži. Uz malo truda i potrošenog vremena osigurat ćete sebi najbolje.

POTREBNI SASTOJCI:
  • prirodni tvrdi sapun
  • soda bikarbona
  • boraks
  • soda za pranje (natrij karbonat)
Uzmite prirodni tvrdi sapun i uz pomoć ribeži ga naribajte. Zatim uzmite veliku posudu u koju ćete pomiješati dvije mjerice boraksa, zatim dvije mjerice sode za pranje i jednu mjericu naribanog sapuna. Kako bi vaše rublje bilo još više bijelo, u mješavinu možete dodati 2-3 žličice sode bikarbone.

Boraks je poznati sastojak većine sapuna koji se danas nalaze na tržištu, a po svom sastavu je zapravo sol i mineral borne kiseline, dok se soda za pranje sastoji zapravo od obične kuhinjske soli i vapna. Čak i ovo vrlo lako možete sami napraviti kod kuće. Jedan kilogram sode bikarbone stavite u škrovadu za pečenje i pecite oko pola sata pri temperaturi od 200°C sve dok ne poprimi boju i postane zrnasta.

Izvor:bakinisavjeti.com

Primjedbe