Kako na vrijeme otkriti rak testisa


Edukacija i bolja informiranost o raku testisa te važnost samopregleda može dugoročno rezultirati manjim brojem oboljelih muškaraca u fazi uznapredovale bolesti i time boljim preživljenjem. 

Što je važno znati o raku testisa?

Rak testisa najčešći tumor muškaraca mlađe životne dobi, a posljednjih 40 godina se bilježi udvostručenje pojave tumora testisa, što je najizraženije u razvijenim zemljama sjeverne Europe.
"Radi se o bolesti koja je biološki dobro izlječiva ako se otkrije u ranoj fazi, pipanjem testisa, a osobito kod mlađe populacije. Rak testisa je rijedak tumor i čini 1 posto tumora u svih muškaraca, ali je čest u mlađoj dobi. Dobra je vijest da je, iako zloćudan, ako se otkrije u ranoj fazi, rak testisa izlječiv u više od 95 posto slučajeva."

Čimbenici rizika

"Kao i sve vrste tumora, i ovaj se genetski nasljeđuje, no to kod raka testisa funkcionira malo drugačije – npr. ako jedan brat ima rak testisa veće su šanse da ga i drugi dobije (8-10 puta), nego ako ga ima otac. Ukoliko u obitelji postoji više braće od kojih jedan ima rak, preporučljivo je da se svi kontroliraju i to redovno."

Zatim tu je pitanje nespuštenog testisa - Ako se sin rodi, a da se nisu spustili testisi, treba se potražiti pomoć pedijatra.

Genetski poremećaji, od kojih je najpoznatiji Downow sindrom je također rizičan čimbenik. Ako je netko imao tumor jednog testisa, ne znači da neće dobiti i tumor drugog testisa (incidencija od 1-5 posto).

Najčešći simptomi raka testisa

Često je jasan simptom bilo kakva promjena na testisu koja se može napipati.

Drugi najčešći simptom je bol u leđima, jer tumor testisa može biti mali i neprepoznat, a čvorovi u leđima mogu porasti na veličinu koja radi pritiske na živčane sklopove i na taj način stvara bolove. Na žalost, često takvi bolesnici lutaju po ordinacijama 3-4 mjeseca prije nego im se uspostavi dijagnoza što pak daje tumoru dovoljno vremena da se proširi na pluća, a tada više nema izlječenja

Preporuka svih liječnika je da si muškarci pregledaju testise pipanjem jednom mjesečno, a to se osobito odnosi na one koji se nalaze u rizičnoj skupini.

Samopregled testisa

Evo kako se obavlja pregled

Brza i jednostavna metoda koja može spasiti život
 
Prvi je korak u ranom otkrivanju raka testisa pipanje lijevog i desnog testisa.
 
Pipanje testisa radi se na način da primite svaki testis između palca i preostala četiri prsta te ga pažljivo prepipate.

Tijekom pipanja mogli biste primijetiti promjene na testisu:
  • promjene u veličini testisa (jedan mnogo manji ili veći od drugoga)
  • tvrde izbočine jednog dijela testisa, najčešće bezbolne (osobito ako se izbočina povećava)
  • cijeli je testis tvrd pod prstima
U svim navedenim slučajevima nemojte se preplašiti. Važno je da se što prije javite liječniku obiteljske medicine da Vas pošalje na pregled urologu.
 
/ordinacija.hr/

Primjedbe