Dugotrajno sjedenje je NEprijatelj našem zdravlju !!


Ranije su vam svi zavidjeli na čvrstoj zadnjici, a sada vam se čini da je mlitava, spljoštena i da je promijenila oblik?
Razlog ne moraju da budu samo loša ishrana ili manjak fizičke aktivnosti, već i cjelodnevno sjedenje. Kad sedimo cijeli dan, gluteusi nam ne rade, a to nije loše samo za zadnjicu, već i za cijelo tijelo.

Mišići koji nisu aktivni postaju sve slabiji i slabiji i, osim što loše izgledaju u farmerkama, mogu da uzrokuju bol u donjem dijelu leđa, čak i u koljenima i zglobovima.
To se često događa ljudima u srednjim dvadesetim. Počinju da se fokusiraju na karijeru i zaborave tijelo. Ponovo se pokreću tek kad u ogledalu spaze da im je zadnjica postala opuštena i mlitava. Tu može da strada i kvalitet vaše kože i zbog takvog načina života na zadnjicu i butine stići će celulit, jer sjedenje utiče i na krvotok.

Podesite visinu stolice

Stolica bi trebao da bude tako namještena da su kukovi malo iznad koljena, a da stopala ravno stoje na podu. Ekran kompjutera trebalo bi da nam bude u nivou očiju, ili malo ispod nivoa očiju, ali ne prenisko da se ne “grbimo”. Laktovi bi trebalo da budu u visini stola ili malo iznad, nikako ispod visine stola.

Redovno se krećite

Više puta na dan ustanite i prošetajte se, a kod kuće ili u teretani posebnu pažnju obratite na zadnjicu i donji dio leđa. Dok sjedite na samoj stolici na poslu, svakodnevno stistakjte i opuštajte mišiće zadnjice. Nakon posla, krećite se što više i lift zamijenite stepenicama kad god možete.

/ljepota i zdravlje/

Primjedbe