Da li nositi grudnjak ili ne? Mišljenje stručnjaka


Godinama unazad vodi se polemika o tome da li je zdravije da žene nose grudnjak ili da idu bez njega. Sada imamo priliku da čujemo riječ stručnjaka, ali i šta su pokazala istraživanja.
Iako se mnogo priča o uticaju grudnjaka na zdravlje, ali i estetiku ženskih grudi, nažalost do sada na ovu temu nije urađeno dovoljno istraživanja koji bi dali precizan odgovor.

Doktorka Patrisija Gerahti, specijalizovana za žensko zdravlje, kazala je za Tajms ov Indija (Times of India) da ne postoji nijedan dokaz da nenošenje grudnjaka može da našteti zdravlju.
Sa druge strane, petnaestogodišnja studija koju je predvodio Džin-Denis Ruilon, dokazala je da grudnjak ne daje nikakve posebne dobrobiti. Zapravo, prema njegovom mišljenju, brushaliteri samo mogu biti štetni.

Šta se dešava kada ne nosite grudnjak?

U istoj studiji Džin-Denis 300 ljudi starosti između 18 i 35 godina koji nisu nosili grudnjake razvili su mišićna tkiva koja prirodno podržavaju grudi.

Da li to znači da treba da prestanete da ga nosite?

Ako ste poželjeli odmah da ga izbacite iz upotrebe, Džin ima nešto da vam kaže. On upozorava da ako ste ga nosili decenijama unazad, trebalo bi da nastavite da ga koristite, jer nećete postići nijednu korist kada prestanete da ga nosite.

Da li se grudi opuštaju ako ne nosite brushalter?

Često kažu da zbog nenošenja grudnjaka grudi mogu da se opuste. Ali, kako kaže Patrisija, i mnogi drugi stručnjaci, padanje grudi obično zavisi od broja trudnoća koje je žena imala, a ne od toga da li ga nosi ili ne nosi.

(b92)

Primjedbe