Zračenje mobitela utječe na zdravlje upozorava Ministarstvo zdravstva RH


Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske objavilo je edukativne materijale u kojima upozorava građane da zračenje mobitela može imati utjecaja na zdravlje ljudi, što su iz civilnih udruga pozdravili, ali i zamjerili Ministarstvu da je to napravilo "s figom u džepu".

Na mrežnim stranicama Ministarstva objavljeni su letak i video u kojima se kaže da izloženost korisnika visokofrekvencijskim elektromagnetskim poljima mobitela znatno opada s povećanjem udaljenosti mobitela odnosno raste s njegovim približavanjem, te se daje savjete koji će pomoći u izbjegavanju rizika. Mobilni uređaj najviše emitira elektromagnetska polja tijekom razgovora ili prijenosa podataka, pa je dobro pričekati na uspostavljanje veze prije nego što prislonite telefon na uho budući da tijekom uspostave veze mobilni uređaj radi maksimalnom snagom, kaže se.

Također, Ministarstvo preporučuje korisnicima mobitela da šalju tekstualne poruke (SMS, mail, CHAT...) kada god mogu umjesto da nazivaju mobitelom, i dodaje da je dobro nositi uređaj što dalje od tijela, tj. u torbi ili ruksaku umjesto u džepu hlača ili košulje. Ministarstvo poziva građane da izbjegavaju spavanje pored mobilnog uređaja. "Dok spavate, ne stavljajte mobilni uređaj pod jastuk ili na noćni ormarić", kaže se. Izloženost zračenju se čak za 10.000 puta smanjuje ako se udaljenost od mobitela poveća 100 puta i obrnuto, ističe se na letku i videu te navodi da je to razlika, primjerice, između držanja mobitela pet milimetara uz uho i 50 centimetara od tijela ruci uz uporabu zvučnika/slušalica.

Uključite zvučnik ili rabite slušalice te izbjegavajte dugotrajnu prislonjenost mobitela uz tijelo ili uho kad god je moguće, a jednako tako povežite se na dostupni bežični internet (Wi-Fi) jer tada mobitel odašilje manjom snagom, ističe se u preventivnim preporukama te savjetuje građane da skrate vrijeme razgovora na mobilnom uređaju.

Hrvatska udruga za zaštitu elektromagnetskog zračenja (HUZEZ) izrazila je zadovoljstvo "konačnim" izdavanjem edukativnog videa s preporukama kako se treba koristiti mobitelom, te dodaje da udruga već četiri godine na svojim informativnim tribinama i putem medija upozorava na potrebu odgovornog korištenja bežičnih tehnologija. Iz HUZEZA, međutim, ističu, da se u videu Ministarstva zdravstva elektromagnetska polja koja se emitiraju za vrijeme razgovora nazivaju "štetnima", što je letak izbjegao navesti. Time se indirektno priznaje da ipak postoji učinak na zdravlje, što je Ministarstvo do sada uporno negiralo i tvrdilo, jednako kao i teleoperatori, kako "nema dokaza o štetnosti, kažu u komentaru HUZEZ-a dostavljenu Hini.

Iz udruge također zamjeraju Ministarstvu da je video "zakopan na njegovim stranicama, pa imaju dojam da je Ministarstvo željelo samo formalno ispuniti obveze propisane Strategijom razvoja širokopojasnog pristupa u Hrvatskoj u razdoblju 2016. do 2020., po kojima je objava edukativnih preporuka preduvjet za apliciranje za EU fondove. Tišina oko materijala, za koji znaju samo najupućeniji, sugerira zaključak da Ministarstvo nije voljno "provesti stvarnu informativno-edukativnu kampanju o rizicima korištenja bežičnih tehnologija, usmjerenu posebno na djecu i mlade, kao što se traži Rezolucijom EU Parlamenta 2008./2011., ističe HUZEZ.


/hina, HRT/

Primjedbe