Svaka žena treba da zna ove važne stvari o tamponimaAko ste i vi u klubu korisnica tampona, ona biste morale da znate važne istine o ovom higijenskom proizvodu.

Tamponi imaju rok trajanja

Mnoge žene zapravo ni ne znaju da tamponi (i ulošci) imaju svoj rok trajanja. Zaboravljamo da tamponi ipak nisu sterilni i zato bismo uvijek u prodavnici trebali da provjerimo njihov datum proizvodnje i rok trajanja, ali isto moramo uraditi i kada kod kuće koristimo stare higijenske proizvode.
Stručnjaci upozoravaju da se rok trajanja tampona koje nosimo u torbama dodatno smanjuje zbog izloženosti proizvoda prašini, parfemima i bakterijama koje se nalaze u našim torbama. Za razliku od uložaka, tampone stavljamo unutar vagine i zbog toga treba da budete oprezne kada ih koristite jer tamponi kojima istekne rok trajanja mogu izazvati infekcije.

Tokom života potrošimo između 2.000 do 3.000 eura na tampone

Širom svijeta već dugo se raspravlja o tome da li bi trebalo napokon ukinuti porez na ženske proizvode za intimnu higijenu i klasifikovati ih kao medicinski proizvod s obzirom na to da su ženama svaki mjesec stvaraju nezaobilazan trošak.
Procijenjeno je da tokom života žene “iskeširaju” između 2.000 do 3.000 eura na tampone, u zavisnosti od trajanja menstruacije.

Izbjegavajte “mirišljave” tampone

Prvi “mirišljavi” tampon pojavio se 1971. godine. Međutim, ginekolozi upozoravaju da bi trebalo da izbjegavate korištenje mirišljavih tampona jer oni zbog materijala, odnosno dodataka koje sadrže povećavaju rizik za razvoj gljivičnih vaginalnih infekcija ili svrbeža pogoršavaju miris intimnog područja. Takođe, iz istog razloga izbegavajte i miršiljave dnevne uloške.

IZVOR: ZADOVOLJNA.HR

Primjedbe