Nisu sva ulja dobra za vašu kosu ! Otkrijte koja...


Nisu sva ulja jednaka i neka nisu namijenjena za njegu kose, ali ona koja to jesu djeluju poput najboljeg preparata za njegu. Donosimo popis najboljih ulja koja će njegovati vašu kosu, umiriti vlasište i vratiti joj sjaj.

Ricinusovo ulje
Najviše se koristi za njegu suhe i dehidrirane kose, a uz to potiče rast te sprečava opadanje. Kako se radi o relativno pristupačnom proizvodu, možete ga kombinirati i sa drugim preparatima te tako napraviti tonik za kosu u vlastitoj kuhinji.
Djeluje protugljivično i protubakterijski zahvaljujući kiselinama koje se nalaze u ulju. Ricinusovo ulje, također, pomaže u održavanju vlažnosti vlasišta te sprečava lomljenje kose.

Maslinovo ulje
Jednom sedmično možete napraviti tretman maslinovim uljem, a možete dodati i nekoliko kapi nekoga eteričnoga ulja pa nježno umasirati u tjeme. Masaža će vas opustiti, a i vaša će kosa biti zahvalna na njezi.

Ulje bijelog luka
Bijeli louk se koristi kao prirodni tretman za sprečavanje opadanja kose. Utrljavajte to ulje u vlasište nekoliko puta sedmično, a ono će spriječiti i svrbež vlasišta prouzrokovan eventualnom prhutom.

Kokosovo ulje
Osim što će dati posebnu svilankastu teksturu vašoj kosi, kokosovo ulje odlično je i za uklanjanje peruti. Kokosovo ulje se vrlo lako koristi – umasirajte u tjeme te ostavite što duže možete kako bi ono što bolje i prije funkcioniralo.

Orahovo ulje
Ovo ulje namijenjeno je tamnijim nijansama kose jer sadrži spojeve koji se zbog nestabilnosti povezuju u crne pigmente. Ako vas krasi takva kosa pokušajte joj orahom vratiti sjaj, punoću i volumen. Izvrsno je i u borbi protiv peruti.

Ulje jojobe
Dobiveno iz sjemena ove biljke jojobino ulje vrlo je slično ljudskom sebumu. Zbog toga se najčešće preporučuje za tretiranje suhe i lomljive kose, a može se koristiti i umjesto regeneratora za kosu.

Izvor: avaz.ba

Primjedbe