Kombinacija kafe i zelenog čaja može spriječiti moždani udar!


Da li ste znali da moždani udar možete spriječiti preventivnim djelovanjem na prirodan način sa prirodnim sastojcima koje koristimo na dnevnoj bazi? Niste ? Saznajte u nastavku...

Kod izbora zdravog napitka za razbuđivanje neki će se odlučiti za kavu, drugi za zeleni čaj, no zapravo je najbolje kombinovati oba napitka, tvrde japanski naučnici iz Nacionalnog cerebralnog i kardiovaskularnog centra.

Oni su posmatrali prehrambene navike više od 84.000 Japanaca starih od 45. do 74. godine tokom 13 godina. Otkrili su da jedna šoljica kave na dan smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara za 20 posto, a četiri šoljice zelenog čaja imaju sličan učinak.
Ipak, najmanji rizik od moždanog udara imali su oni ispitanici koji su svakodnevno kombinovali crnu kavu i zeleni čaj, jer se tada potenciraju dobrobiti tih napitaka za zdravlje, piše “Daily Mail”.
“Ovo je prva velika studija koja potvrđuje kombinovane učinke zelenog čaja i kave za sprečavanje na moždanog udara”, rekao je autor studije dr. Yoshihiro Kokubo.
Dodaje kako je idealna mjera jedna šoljica kave i četiri šoljice zelenog čaja na dan, no već i dvije šoljice čaja uz kavu značajno će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka i moždanog udara.
Ispijanjem tri ili više šolja zelenog ili crnog čaja dnevno uveliko smanjujete rizik od moždanog udara, tvrde naučnici.
Ako dnevno konzumirate najmanje tri šolje indijskog ili kineskog čaja rizik da pretrpite moždani udar je pet puta manji, smatraju naučnici s kalifornijskog državnog Univerziteta.
'Našim istraživanjem došli smo do saznanja da indijski i kineski čaj mogu smanjiti rizik od moždanog udara za nevjerovatnih 21 %. Ustvari, govoreći jednostavnim jezikom- što više čaja, to više šanse da nikad ne pretrpite moždani udar', izjavio je Dr. Lenore Ara, jedan od autora studije.

Istraživanje je pokazalo da crni i zeleni čaj sadrže iste antioksidanse kao i neke vrste voća, te crveno vino, a koji pouzdano štite krv i krvne sudove od oštećenja.
Naučnici su istakli da uobičajeni biljni čajevi nemaju moć da spriječe moždani udar, i da se ljekoviti antioksidansi nalaze u biljci čajevac latinskog naziva Camellia sinensis, a najvažniji od njih je aminokiselina teatin.

Zeleni čaj je zdraviji od crnog jer je obrađen samo parom da se ne bi uništili enzimi,a budući da nema procesa oksidacije i fermentacije, on zadržava svoju zelenu boju i gotovo sve druge dragocjene sastojke.
Suprotno tome, crni čaj je fermentiran, a proces oksidacije je toliko intenzivan da se boja pod utjecajem enzima promjenila u gotovo crnu. Kada se pripremi, zato djeluje tamno, a ponekad ima i crvenkastu boju.

Istraživanje je objavljeno na međunarodnoj konferenciji Američke asocijacije za borbu protiv moždanog udara u San Diegu.


Izvor: 24sata.hr

Primjedbe